Kuntalaisten suhtautumista kuntiin selvitetään laajalla kyselyllä – Naantali mukana

Uutiset
Kuntaliitto selvittää laajalla kyselyllä kuntalaisten suhtautumista omaan asuinkuntaansa. Naantali on kyselytutkimuksessa mukana, ja 600 naantalilaista saa lähiviikkoina kyselylomakkeen postin kautta.
Naantalin kirkko horisontissa, merta vasten

Kaikkiaan 32 900 kansalaista ympäri Suomea saa lähiviikon aikana Kuntaliitolta postitse kyselylomakkeen, jossa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita. Samalla selvitetään, mitä vastaajat ajattelevat kunnallisista palveluista ja miten he osallistuvat kuntansa päätöksentekoon. Kyselyn postitukset on aloitettu.

Nyt toteutettava kysely on yksi laajimmista kuntalaisten näkemyksiä kartoittavista selvityksistä. Viimeisin vastaava kuntalaiskysely toteutettiin keväällä 2020.

Naantali on Kuntaliiton kyselytutkimuksessa mukana. Kyselytutkimus postitetaan 600:lle satunnaisesti valitulle täysi-ikäiselle naantalilaiselle. Kysely tarjoaa kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi.

Vuonna 2020 Naantali sai tutkimuksessa erinomaiset tulokset: naantalilaiset uskoivat kotikuntansa vetovoimaan kaikista eniten ja naantalilaiset olivat kaikista tyytyväisimpiä oman kotikaupunkinsa palveluihin 43 kunnan vertailussa. Kaikkien tutkimuskuntien palvelutyytyväisyysindeksin keskiarvo oli 3,81, ja Naantalin keskiarvo oli tutkimuksen korkein, 4,04.

Mukana 46 kuntaa – edustava otos Suomen kuntakentästä

Kysely lähetetään Väestörekisterikeskuksen otoksen avulla kaikkiaan 32 900 täysi-ikäiselle kuntalaiselle. Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan on äärimmäisen tärkeää, että ne kuntalaiset, jotka saavat kyselylomakkeen, tuntevat asian omakseen ja vastaavat aktiivisesti kyselyyn.

– Tutkimuksen kattavuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi kyselyn vastausprosentti olisi hyvä saada mahdollisimman korkeaksi. Edellisessä vastaavassa kyselyssämme vastausprosentti oli 35,4, Pekola-Sjöblom sanoo.

Kuntalaistutkimuksessa 2024 on mukana 46 kuntaa, jotka muodostavat edustavan otoksen erikokoisista ja erityyppisistä kunnista eri puolilta Suomea. Mukana ovat Naantalin lisäksi Asikkala, Askola, Espoo, Hamina, Hattula, Hirvensalmi, Hollola Hämeenlinna, Ilomantsi, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kirkkonummi, Kitee, Kuusamo, Lappajärvi, Lappeenranta, Lapua, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulainen, Parkano, Petäjävesi, Pielavesi, Pirkkala, Pudasjärvi, Puolanka, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Toholampi, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Virolahti, Virrat ja Vöyri.

Kysely lähetetään suomen- ja ruotsinkielisenä. Postikyselyn saavat voivat vastata kyselyyn myös sähköisesti.

Päivitetty viimeksi
2.5.2024 13:41

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö