Suomi 100 Naantalissa: Naantali - sata ja yksi puutarhaa

Kaupunki juhlii 100-vuotiasta omalla juhlavuoden teemalla "Naantali - sata ja yksi puutarhaa". Monipuolista ohjelmaa riittää koko vuodelle eri toimijoiden järjestämänä.


Juhlavuoden teemamme takana on ajatus siitä, että puutarhat ja puistot koskettavat jokaista naantalilaista ja liittävät kaupungin itsenäisen Suomen historiaan valtakunnan ykköspuutarhan - Kultarannan - kautta. 


Luostarin puutarha oli tärkeässä roolissa kasvimaiden ja puutarhojen kehityksen levittäjinä. Naantalin vanhankaupungin hyötypihoista on vuosikymmenten varrella muotoutunut suojaisia puutarhoja, joihin pääsee kurkistelemaan kujilta ja kaduilta. Kaupunki tunnetaan myös julkisista puistoistaan ja istutuksistaan, joita alettiin perustaa kaupungin vanhan kylpylätoiminnan myötä. Naantalin saaristossa puolestaan meri on saaristolaisen piha ja puutarha.


Tulevia juhlavuoden tapahtumia:Eikä siinä vielä kaikki...


Lokakuun Lux Gratiae -tapahtumassa puutarhateema näkyy ehkäpä yllätyksellisellä tavalla.


Naantalin musiikkiopisto esittää yhteistyössä paraislaisen Arkipelagin jousisoittajien kanssa teoksen ”Soiva kivi”. Teoksen naantalilaiset esiintyjät ovat jousi- ja kanteleensoittajia.


Kirjastossa järjestetään vuoden aikana mielenkiintoisia luentoja puutarhataiteesta ja -suunnittelusta. Kirjastojen näyttelyt nostavat erityisesti esiin puutarhateemaa.


Naantalin kulttuuripalvelut osallistuu seudullisiin yhteisötaidehankkeisiin otsikolla "Sata kohtaamista". Ne toteutetaan 13 Turun seudun kunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. ”Kohtaamisten kartta”, käynnistyi jo keväällä 2016 Naantalin saaristossa: Merimaskussa, Rymättylässä ja Velkua-Livonsaaressa järjestettiin kussakin työpajat, joissa seudun asukkaat tekivät kokemuksiin ja tarinoihin perustuvan kartan kotikaupungista. Nämä kartat työstetään näyttelyksi, joka kiertää kunnissa juhlavuonna.


Naantalin Matkailu järjestää Naantalin Oppaat ry:n kanssa opastettuja puistokierroksia Kultarannassa Naantalin peruskoululaisille. Hankkeen puitteissa järjestetään myös maksuttomia yleisökierroksia.


Lisäksi ryhmille järjestetään Itsenäisyyden polku -nimistä opastettua kierrosta. Kierrokset ovat osa valtakunnallista Opasliiton hanketta. 


Naantalin museo tekee yhteistyötä lähikoulun kanssa museon puutarhassa. Kasvimaalle kylvetään oppilaiden kanssa keväällä ja satoa korjataan syksyllä. Samalla perehdytään kotitarveviljelyyn ja sen tarpeeseen entisaikaan.


Museo osallistuu seudulliseen hankkeeseen ”Varsinais-Suomi sata vuotta sitten”, jossa museot tuovat esiin Varsinais-Suomea itsenäistymisen aikaan. Tuloksena ovat yhteinen verkkonäyttely, joka avautuu loppiaisena, ja kesänäyttelyt 15 eri museossa.


Naantalin museo tekee joulun ajaksi ylimääräisen näyttelyn Naantalissa asuneen Erik Aschan-Rauthovin elämästä ja taiteesta. 


Naantalin Musiikkijuhlat tuottaa kulttuuritapahtuman Kultarannan puutarhassa kesäkuussa yhteistyössä presidentin kanslian kanssa.


Naantalin opisto järjestää huhtikuussa Meri on saaristolaisen piha ja puutarha -kuvakonsertin, joka on koottu eri kurssien yhteistyönä. Valokuvauskurssilaisten kuvia esitetään konsertissa musiikin harrastajien säestämänä.


Samanaikaisesti Taidehuone-galleriassa on esillä kuvataidekoulun näyttely. Syksyllä opisto järjestää yleisöluennon puutarhanhoidon hyvinvointivaikutuksista.


Naantalin taidehuone -gallerian kesänäyttelyissä ovat esillä luonnollisesti puutarhat.


Tällaista on jo nähty ja koettu10.1.2017 "This is me" -teos nuorista nuorten tekemänä

This is me oli seudullinen yhteistötaidehanke, jonka tuloksena syntyi videoteos. Se julkistettiin medialle tiistaina 10.1.2017 Kuparivuoren koulussa, jossa se esitettiin myös koululaisille. Sen tekemiseen osallistui ryhmä Suopellon ja Maijamäen yläkoulun oppilaita tanssitaiteilija Annastiina Saastamoisen ohjaamana. Video on alusta loppuun oppilaiden suunnittelema, käsikirjoittama, kuvaama, ohjaaama, näyttelemä ja editoima teos. Se kertoo sosiaalisen median vaaroista ja väärinymmärryksistä nuorten välisessä ystävyydessä.


31.12.2016 Lasten uusivuosi 2017

Itsenäisyyden juhlavuosi pamahti käyntiin Lasten uudenvuoden tapahtumalla "Yhtä sirkusta".21.8.2017

suomi100-logo-lev285.jpg


Lue lisää seudullisista Suomi 100 -hankkeista:


www.satakohtaamista.fi


Katso mitä valtakunnassa tapahtuu juhlavuonna:


suomifinland100.fi


yhtasirkusta.jpg

loppiaskahvit.JPG

thisisme.jpg

loppiaiskahvit3.JPGNAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Suomi 100 Naantalissa".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.