Elokuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Elokuun esineeksi on valittu arkistosta kirja: ”Valonsäde” – muistokirja Johtaja-Tädille.

 

Kalevanniemen lastenparantolan johtajattarena toimi 29 vuoden ajan Aino Huovilainen, joka aloitti työnsä vuonna 1921 ja jäi eläkkeelle lokakuussa 1950. Johtajattaren toimensa ohessa Huovilainen vastasi myös taloudenhoidosta ja kirjanpidosta. Johtajatar Huovilainen oli pidetty sekä lasten että henkilökunnan keskuudessa, sillä hän onnistui luomaan parantolaan kotoisen ilmapiirin.

 

Lokakuussa 1950 Aino Huovilaisen jäädessä eläkkeelle valmistui yläkoululaisten oman lehden ”Valonsäteen” juhlanumero, Kalevanniemen potilaiden kunnianosoitus johtajattarelleen. Valokuvien ja taidokkaiden piirustusten lisäksi Valonsäteessä on sekä ala- että yläkoululaisten potilaiden muistelmia, kertomuksia ja kiitoskirjeitä Aino Huovilaiselle. Myös parantolan entiset potilaat ovat osallistuneet muistokirjan tekoon. Kalevanniemen potilas, Pasi M. kirjoittaa näin: ”Minä olen ollut täällä Kalevanniemen parantolassa kaksi ja puoli vuotta ja tänä aikana olen saanut osakseni Johtaja-Tädin äidillistä hoitoa ja huolenpitoa … Tästä kaikesta ja paljosta muusta kiitän Johtaja-Tätiä ja toivon Tädille viihtyisiä lepopäiviä ja Herran siunausta.”

 

Kalevanniemen rakennukset valmistuivat Elin Keravuoren Käsityö- ja Talouskouluksi vuonna 1912. Koulu toimi vuoteen 1918, jolloin se joutui taloudellisiin vaikeuksiin valtiollisten avustusten loputtua. Keravuori myi vuokraoikeuden ja rakennukset vuonna 1920 turkulaiselle opettaja Virtaselle, joka oli Lausteen Orpolan johtaja. Hän osti rakennukset perustaakseen Kalevanniemeen ”sotaorpohuoltolan risatautia ja tuberkuloosia sairastavia sotaorpoja varten”.

 

Orpola-Parantola aloitti toimintansa toukokuussa 1921. Kalevanniemen lastenparantola siirtyi 1.3.1930 Varsinais-Suomen Tuberkuloosiparantolan rakennuskunnan hallintaan. Parantolan toiminta loppui vuosien 1962–63 vaihteessa. Lopettamisen syynä oli paloturvallisuus, määräysten mukaan puurakenteisissa laitoksissa ei pieniä lapsia, liikuntakyvyttömiä tai sairaita saanut sijoittaa ylempiin kerroksiin. Rakennus oli kolmikerroksinen. Naantalin kaupunki osti kiinteistön retkeilymajaksi, mutta rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1974. 

17.5.2016

 

kuva: Anne Sjöström

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.