Heinäkuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Heinäkuun esine on pieni, puinen, mustaksi maalattu hylly 1800-luvulta, johon on nahkaremmein kiinnitetty työkaluja. Alareunassa on vetolaatikko.

 

Hylly on kuulunut naantalilaiselle kultasepälle Gustaf Sjöstedtille. Hän syntyi Laitilassa 11.11.1821 ja kävi Naantalissa oppinsa kultaseppä Gastegrenin luona. Kisälliaikana Sjöstedt oleskeli sekä Pietarissa että Raumalla, mistä hän muutti Naantaliin vuonna 1859. Tällöin hän osti kultaseppä Syrénin työkaluston ja ryhtyi "itsemiehenä" harjoittamaan ammattiaan. Aluksi Sjöstedtillä oli oppipoika ja kisälli, loppuaikoina häntä auttoi vain hänen poikansa. Gustaf Sjöstedt kuoli 29.5.1900.

 

Gustaf Sjöstedt oli naimisissa Karoliina os. Palmrosin (7.7.1829–24.8.1887) kanssa. He asuivat Purlan talossa Aleksanterinkadulla (nykyinen Mannerheiminkatu). Heille syntyi 4 lasta; Emil, Kaarlo, Hilma ja Matilda. Sjöstedt toimi kaupunginvanhimpana vuosina 1862–1874 ja vaivaishoitohallituksen puheenjohtajana vuodesta 1890 eteenpäin.

 

Suomessa ensimmäinen nimeltä mainittu kultaseppä on Petrus aurifaber Turusta vuonna 1371. Hänet on päätelty kultasepäksi lisänimensä, aurifaber, johdosta. Ruotsin valtakuntaan ammattikuntalaitos juurtui keskiajan lopulla, mutta vasta uuden ajan alkupuolella kruunu pyrki keskittämään käsityöammattien harjoittamisen kaupunkeihin. Suomeen ammattikuntalaitos vakiintui hitaasti johtuen vähäisestä käsityöläisten määrästä ja ensimmäiset perustettiin tiettävästi 1620-luvulla.

 

Ruotsi-Suomen vanhin kultaseppien ammattikunta toimi Tukholmassa. Suomessa 1600-luvulta lähtien järjestäytyneet ammattikunnat sijaitsivat pääosin Turussa ja Viipurissa. Turkuun perustettiin Suomen ensimmäinen kultaseppien ammattiliitto vuonna 1629. Kultasepät edustivat varakkainta ja arvostetuinta osaa käsityöläisistä. Vuonna 1879 Suomessa toteutui elinkeinovapaus eikä ammattiin tarvinnut enää lupaa.

 

Kultasepät valmistivat verstaissaan sekä arkisia esineitä, kuten lusikoita, rasioita ja pikareita että upeita kynttilänjalkoja, koruja ja astioita. Verstas oli kodin yhteydessä, samoin kuin myymälä. Esineiden valmistuksessa tarvittiin lukuisia työkaluja kuten stansseja, pihtejä, viiloja, vasaroita, kaivertimia ym.

 

Kultasepän valmistamat esineet leimattiin vuodesta 1485 nimileimalla, vuodesta 1596 kaupunkileimalla, 1700-luvulta lähtien vuosileimalla ja vuodesta 1754 valtion tarkastusleimalla.17.5.2016

 

kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.