Huhtikuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Huhtikuun esine on kynttiläsaksiallas 1800-luvun puolivaiheilta. Kynttiläsakset olivat muodissa etenkin 1800-luvulla. Niitä käytettiin kynttilän sydämen lyhentämiseen eli niillä ”niistettiin” palava sydän. Kynttiläsaksia säilytettiin esim. kynttiläsaksialtaassa.

 

Kuvan kynttiläsaksiallas kuuluu Naantalin museon ensimmäisiin luetteloituihin esineisiin numerolla 2. Sen pohjalla on reikäpaperille tehty helmikirjonta, joka oli suosiossa erityisesti biedermeierin aikana. Ajan suosikkimalleja olivat erilaiset kukkasommitelmat, kyyhkyset ja linnut, eläinaiheet, romanttiset maisemat ja lemmenparit. Ristipistoin ja helmin koristeltiin kaikkea mahdollista tyynyistä ja huonekaluista albumien kansiin, piipunvarsiin ym.

 

Kyseisen kynttiläsaksialtaan on vuonna 1848 tehnyt 10-vuotias Nathalia Bredenberg vanhemmilleen joululahjaksi. Nathalia Bredenberg (1838–1924) oli Hiilolan (nykyinen Naantalin museo) viimeinen asukas. Hiilolan osti vuonna 1845 Nathalian isä, tullitarkastusluutnantti Gustav Bredenberg (1795–1871). Hän oli kotoisin Tammisaaresta ja työskenteli ennen Naantaliin tuloaan Hangon tullissa. Gustav oli naimisissa Carolina Elisabeth os. Bäckwallin (1804–1893) kanssa, joka oli Rymättylän kirkkoherran tytär.

Gustav ja Carolina saivat 4 lasta, joista kaksi eli aikuisiksi; Nathalia sekä Emil (1827–1885). Emil vihittiin vuonna 1852 papiksi ja hän toimi Pohjassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Bredenbergit kuuluivat kaupungin ruotsinkielisiin säätyläisiin. Nathalia Bredenberg asui Hiilolassa vanhempiensa kuoleman jälkeen yksin. Hän toimi mm. ompeluseurassa ja hän oli myös Viluluodon viimeinen kaivovieras vuonna 1863. Nathalian elämästä tiedetään verrattain vähän.17.5.2016

 

huhtikuun_esine.jpg 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.