Joulukuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Pastorinrouva Helmi Kiviluodon (os. Mäkimattila 1890–1968) tekemä puinen joululintu 1910-luvulta on Naantalin museon joulukuun esine. Helmi Kiviluodon puoliso Eino Kiviluoto (1883–1939) toimi pastorina Metsämaalla, joka aiemmin oli itsenäinen kunta, mutta joka nykyisin on osa Loimaata. Linnun siivet on uusittu vuonna 1998. Kuvassa näkyy myös vanhaa siipeä.

 

Puinen joululintu on sekä Pohjoismaissa että Keski-Euroopassa ollut laajalti tunnettu jouluajan koriste. Suomeen alkujaan verrattain harvinainen joulutapa, joululintu, saapui lännestä, mutta levisi kotiteollisuustuotteena koko maahan, mistä kertoo mm. joululinnun yksi nimityksistä Karjalan käki. Muita tunnettuja nimiä ovat olleet mm. kattokäki, kasteen kyyhkynen ja rauhan kyyhkynen. Kyyhkysen muotoinen joululintu symboloi Pyhää Henkeä. Yhtymäkohtia joululinnussa on nähtävissä myös vanhaan kansanuskoon, missä linnuilla oli rooli maan ja taivaan välisinä sanansaattajina sekä tulevaisuuden ennustajina. Lintuja on pidetty myös muita eläimiä viisaampina, sekä hyvän sadon takaajina ja kevään herättäjinä.

 

Joululintu ripustettiin kattoon roikkumaan, joko pöydän keskikohtaan tai ikkunan lähelle tuoden ilosanomaa, suojelusta ja siunausta.

 

Joululintujen valmistustaito oli pitkään katoamassa, kunnes se alkoi elpyä jälleen 1900-luvun puolivälissä. Viime vuosina paperiset joululinnut eri muodoissaan ovat tulleet puisen joululinnun korvikkeeksi.17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.