Lokakuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon lokakuun esine on merkkausliina eli nimikoimisliina vuodelta 1846. Liinan on perimätiedon mukaan valmistanut suomalaiseen aatelissukuun kuulunut Sofia Ulrika de Besche (9.9.1813 Pirkkala – 15.5.1892 Naantali), joka oli Ruotsissa syntyneen kapteeni Gerhard Carl Gabriel de Beschen ja Eva os. Granfeltin tytär. Hänen nimikirjaimensa eivät kuitenkaan sovi liinan keskellä oleviin, kohtaan johon yleensä kirjailtiin tekijän nimikirjaimet. Näin ollen voimme olettaa, että alun perin museon luetteloon 1930-luvulla merkitty tieto on väärä. Tätä seikkaa tukee myös se, että yleensä nimikoimisliinoja tekivät nuoret tytöt. Sofia on kuitenkin vuonna 1846 ollut yli 30-vuotias. On mahdollista, että oikeaa tekijää ei koskaan saada selville. Suvun henkilöiden nimikirjainten tutkiminen ei ainakaan vielä ole tuottanut tulosta. Valitettavan usein museokokoelmista kirjatut tiedot ovat puutteellisia tai ne puuttuvat kokonaan. Vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen ajan esineiden kontekstitietoja on pidetty tärkeinä.

 

Liina on saatu museon kokoelmiin Gerda Carolina Ranckenin perikunnalta. Gerda (1857–1931) oli edellä mainitun Sofian ja Fredrik Wilhelm Ranckenin tytär, joten liina on joka tapauksessa samasta suvusta. Sofia ja Fredrik menivät naimisiin 16.10.1853 eli Sofia oli tuon ajan mittapuulla verrattain vanha avioituessaan. Hän oli Fredrikin kolmas vaimo. Fredrik toimi viimeksi Nousiaisten kirkkoherrana, mistä toimesta hän sai virkavapaata kivulloisuuden takia vuonna 1868. Pariskunta sai kaksi lasta, Gerdan lisäksi Fredrik Gerhardin (1855–1923). Molemmat jäivät naimattomiksi. Perhe asui Naantalissa Kastun talossa Katinhännällä, missä Gerda myös asui kuolemaansa saakka. Hän oli yksi Naantalin museoyhdistyksen perustajajäsenistä ja kuului sen ensimmäiseen johtokuntaan. Gerdan kuoleman jälkeen museoyhdistyksen pöytäkirjoissa mainitaan: ”Vuonna 1932 on kokoelmien kartunta ollut suuri erityisesti sen vuoksi, että Gerda Ranckenin kuoleman jälkeen hänen omaisuudestaan lahjoitettiin museolle 106 esinettä, suureksi osaksi pikkuesineitä, kuten koruja ja astioita, mutta myös pöytiä ja tuoleja.”

 

Merkkausliinat olivat tyttöjen taidonnäytteitä ja niitä tehtiin erityisesti 1700–1800-luvuilla. Museon kokoelmissa numerolla 864 oleva nimeilyliina on haalistunut, mutta sen perinteisistä aiheista saa yhä selvän. Merkkausliinoihin kirjailtiin kirjaimet ja numerot, tekijän nimi tai nimikirjaimet, usein myös vanhempien nimikirjaimet, vuosiluku, usein myös erilaisia kansanomaisia aiheita sekä kukkia, sydämiä ja erilaisia eläimiä tai lintuja. Aiheet kopioitiin usein suvun vanhoista liinoista, mutta myös uusia suunniteltiin. 1900-luvulla merkkausliinat pelkistyivät ja niitä tehtiin yleensä enää koulujen käsityötunneilla.


 

 

17.5.2016

kuva: Mari Termonen 

 

 

 

 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Lokakuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.