Marraskuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon marraskuun esine on 1900-luvun alun valokuva museoalueeseen kuuluvasta Sau-Kallion rakennuksesta. Kuvassa on todennäköisesti Sau-Kallion tuolloin omistanut suutari Carl Nyström.

 

Rakennusten nimet Naantalin vanhassakaupungissa ovat vaihdelleet aikojen kuluessa. Myös Sau-Kallio on kokenut muutoksia, se oli jopa vuoden 1692 rippikirjassa eriniminen – Paimenes, myöhemmin nimi lyheni Paimeneksi. Vuosina 1836–1867 Kallio ja naapuritontti kuuluivat samalle omistajalle, nimet esiintyivät asiakirjoissa jonkin aikaa yhdessä, ei muodossa Sau-Kallio vaan erikseen Sau ja Kallio.

 

Myöhemmin tonttien erottamisen jälkeen Kalliota ryhdyttiin kutsumaan Sau-Kallioksi. Sana Sau on savu-sanan lounaismurteissa käytetty muoto.

Sau-Kallion tontti oli asuttu jo 1650-luvulla.

 

Kuten monissa Naantalin vanhankaupungin rakennuksissa, myös Sau-Kallion tuvan alapuolella oleva holvattu kivikellari on luultavasti muuta rakennusta huomattavasti vanhempi. 

 

Rakennus vaihtoi usein omistajaa 1700- ja 1800-luvuilla. Asukkaat olivat vähävaraisempia kaupunkilaisia, mm. kaakeliuunintekijä, maalari ja puuseppä. Tosin taloa on asuttanut myös Daniel Samulin, kauppaporvari, joka toimi raatimiehenä vuoteen 1800.

 

Vuonna 1860 taloon muutti ”pitäjän suutari” Carl Nyström (1822–1901) perheineen, lapsia perheessä oli 12. Carl Nyström toimi suutarin toimensa lisäksi monissa muissakin ammateissa; hän oli maanmittaushallituksen mittarimiehenä, pakkarina, poliisina ja yövahtina.

 

Lapsista Sandra (s. 1875) ja Emilia (s. 1888) asuivat kotitalossaan kuolemaansa asti. Tyttäret muuttivat 1910-luvulla sukunimensä Metsolaksi. Sandra toimi mm. kylpylaitoksen palveluksessa ja oli aktiivisesti mukana erilaisissa toiminnoissa. Emilia oli sisaruksista hiljaisempi, pysytteli enimmäkseen omissa oloissaan.

 

Metsolan neideiltä Sau-Kallio siirtyi perikunnan kesäasunnoksi ja vuonna 1967 rakennuksen osti Naantalin kaupunki. Kaupunki luovutti rakennuksen museokäyttöön vuonna 1969. Museorakennuksena Sau-Kallio on sisustettu 1800-luvun loppupuolen käsityöläisen asunnoksi.

 
 

17.5.2016

 

Sau-Kallio_pien.jpg

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.