Syyskuun esine 2009

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Syyskuun esineenä on Tapio Wirkkalan suunnittelema pronssinen marssimerkki. Suomen ja Ruotsin välillä käytiin maaottelumarssi 4.-25. toukokuuta 1941. Marssi oli yksi välirauhan ajan keinoista mielialojen ylläpitämiseksi ja se koettiin Suomessa suorastaan kansalaisvelvollisuudeksi.

 

Henkeä nostatettiin nimekkäiden suorittajien, kuten Tauno Palon, Paavo Nurmen ja A.I. Virtasen avulla. Turuntiellä marssinsa suorittivat maan hallitus sekä silloinen presidentti Risto Ryti, joka marssi tyylikkäässä liituraitapuvussa. Suomessa kansa saatiin mukaan laajasti. Marssijoista yli puolet oli naisia. Kuntien välisen haastekilpailun voiton vei Inari, jossa osallistumisprosentti oli 65 huolimatta siitä, että kunnassa oli varsinaisesti vain yksi tie ja marssin aikana vielä lunta maassa.

 

Maaottelumarssin järjestelyihin saatiin mukaan suuri määrä eri järjestöjä, kuten Suomen Urheiluliitto, Suomen Työväen Urheiluliitto, Suomen Latu, Puolustusvoimat, suojeluskuntajärjestö ja Lotta Svärd -järjestö. Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Urho Kekkonen toimi järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

 

Maaottelumarssiin saivat osallistua kaikki vuonna 1931 ja sitä ennen syntyneet kansalaiset. Marssi ei ollut kepeää kävelyä, sillä miesten tuli kävellä 15 kilometriä alle kahden tunnin ja 20 minuutin, ja naisten sekä 1928–1931 syntyneiden tuli selviytyä 10 kilometrin matkasta tuntiin ja 40 minuuttiin. Juokseminen oli kiellettyä ja jokainen henkilö sai marssia vain kerran. Koska ruotsalaisia oli yli kaksinkertainen määrä suomalaisiin verrattuna, suoritukset painotettiin maiden väkilukujen suhteessa siten, että yhden suomalaisen suoritus vastasi kahden ruotsalaisen suoritusta. Tulosten laskeminen kesti lähes kuukauden. Suomessa suorituksia kirjattiin 1 507 111 ja Ruotsissa 943 952, joten Suomi voitti ylivoimaisesti ilman tasoitustakin. Suorituksesta Suomi sai kuningas Kustaa V:n lahjoittaman voittopalkinnon.

 

Marssiin osallistunut sai muistoksi suorituksestaan marssikortin, johon kirjattiin henkilötietojen lisäksi suorituspäivä ja tulos. Toinen korteista jäi toimitsijoille. Osallistujat saivat halutessaan myös lunastaa viiden markan hintaisen marssimerkin.

 

Naantalin museon kokoelmissa oleva marssimerkki on kuulunut Alma Saarelle (1888–1986). Saari oli Naantalin ensimmäisiä kunnallisia vaikuttajanaisia ja tiettävästi ensimmäinen naispuolinen kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 1931–1945. Hän oli pitkään mukana myös kirjaston ja kylpylän johtokunnissa. Alma Saari oli Lotta-Svärd -järjestön Naantalin osaston sekä Naantalin Löylyn perustajia ja myös piirien johtoelimissä. Hän toimi Naantalin museoyhdistyksessä ja sen johtokunnassa. Alma Saari oli syntyjään Liedosta Hyvättylän kylästä, Mikkolan talosta.

 

Alma Saaren vanhemmat olivat maanviljelijä Matts Vilhelm Matinpoika ja Maria Sofia Antintytär. Perheessä oli 13 lasta, joista Alma oli nuorin tyttäristä, tunnetuin taas Antti Mikkola (Anders Vilhelm (Antti Vilho). Mikkola (1869–1918) oli asianajaja, Turun Sanomien perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja sekä nuorsuomalaisen puolueen kansanedustaja. Mikkola oli porvarissäädyn jäsenenä mukana säätyvaltiopäivillä. Hänet surmattiin Eläintarhanlahden jäällä kansalaissodan alussa tammikuun viimeisenä päivänä punakaartilaisten toimesta.

 

Matts Matinpoika ja Maria Sofia muuttivat seitsemän alaikäisen lapsensa kanssa Liedosta Maisaaren Isotaloon Rymättylään vuonna 1893. Isä kuoli kesällä 1896 verenmyrkytykseen, jolloin vastuu perheestä siirtyi vanhimpana poikana Antille, joka asui jo muualla. Tämän vuoksi Antti siirsi kirjansa Rymättylään ja huolehti kaiken muun ohella tilanpidosta. Antin sukunimeksi oli tullut Mikkola aiemman kotitalon mukaan, mutta nuorimmat lapset saivat sukunimekseen Saari, koska opettaja käytti Maisaaresta tulleista lapsista nimitystä saaren lapset.

17.5.2016

 

kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.