Elokuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon elokuun esine on Naantalin lehden artikkeli vuodelta 1931. Naantalin museon kokoelmiin kuuluu valokuvien ja muun arkistomateriaalin lisäksi myös lehtileikekokoelma. Naantalin lehteä julkaistiin vain kylpyläkauden vilkkaimpana kautena 1920- ja 1930-luvuilla.

 

Waldemar ”Valde” Carstens, josta artikkeli kertoo, muutti Naantaliin Turusta vuonna 1911. Knallissaan, kovissa kauluksissaan ja valkoisessa pellavapuvussaan, ainainen sanomalehti kainalossaan hän oli tuttu näky Naantalin kaduilla. Carstens perusti kesä- ja kylpylävieraita varten huoneenvuokraustoimiston, myi ja jakeli sanoma- ja aikakauslehtiä sekä toimi suosittuna, kielitaitoisena oppaana kylpylässä. Hän puhui suomen lisäksi sujuvaa ruotsia, saksaa ja venäjää. Carstens toimi myös kaupungin palovartijana, ”pränvahtina”. Monesta toimestaan huolimatta Carstensin toimeentulo oli vaatimaton.

 

Carstens oli syntynyt Venäjällä, lähellä Novgorodia. Hänen isänsä palveli Venäjän armeijassa kuolemaansa saakka, vuoteen 1881. Isän kuoleman jälkeen perhe muutti Suomeen. Carstensin side Naantaliin syntyi jo lapsuudessa, sillä perhe vietti kesiään täällä. Carstensin äiti oli syntyjään naantalilaisen raatimies Packalenin tytär, perhe omisti useita taloja Naantalissa.

 

Valde Carstens kuoli Naantalissa 65-vuotiaana 23.2.1936. Hänen muistokirjoituksessaan todetaan: ”hänestä voi syystä sanoa, että hän kuului Naantalin katukuvaan; kaikki kaupunkilaiset hänet tunsivat, samoin kuin lukemattomat kylpyvieraat vuosien mittaan. Hän oli aina sanavalmis, hilpeä ja avulias naantalilainen”.
 

17.5.2016

 

Carstens_lehtileike_iso.jpg
Naantalin lehti 9.8.1931

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.