Huhtikuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon huhtikuun esine on painettu paperista valmistettu pääsiäiskoriste, joka on osa pöydällä seisonutta pidempää koristenauhaa. Kanauntuvikot ovat 1900-luvulla olleet suosituin aihe pääsiäiskorteissa ja -koristeissa, ei vähiten niiden suloisuuden vuoksi. Tipuja on kuvattu mitä erilaisimmissa asuissa ja toimissa. Munasta kuoriutuva poikanen liittyy munan symboliikkaan: kevään tuloon ja uuteen elämään. Kuorituvan kananpojan on katsottu myös kuvaavan haudasta nousevaa Jeesusta ja munankuoren tyhjää hautaa.

 

Pääsiäinen on kirkollisista juhlista vanhin ja tärkein. Pääsiäiseen liittyvistä perinteistä monet ovat kuitenkin pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät luonnossa lisääntyvään valoon; talvi tekee tilaa keväälle.

 

Koriste on kuulunut Gullan Wahlströmille, s. 30.8.1913 Turussa, k. 2.1.1995 Naantalissa, joka oli kauppias John August Wahlströmin ja Edith os. Söderlingin tytär. Edithin isä, Gullanin isoisä, oli piirilääkäri ja Naantalin kylpylän lääkäri Fredrik Wilhelm Söderling. Perhe vietti kesiään Naantalissa vanhassakaupungissa sekä Luonnonmaalla.

 

Gullan, alkuperäiseltä nimeltään Gunhild, meni ruotsalaisen teatterin palvelukseen vuonna 1945 ja teki siellä yli kolmenkymmenen vuoden uran eri tehtävissä, pääasiassa ohjaajana ja näyttelijänä, eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Hän kirjoitti paljon Naantalista ja teki useita Naantali-aiheisia näytelmiä, kuten Pyhän Birgitan tie, ajankuvia vanhasta Naantalista ym. Hän eli elämänsä naimattomana ja muutti eläkepäivillään Naantaliin vuonna 1977.17.5.2016

 

kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.