Joulukuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon joulukuun esine on joulukortti vuodelta 1914. Ensimmäiset joulukortit lähetettiin Englannissa vuonna 1843, jolloin Victoria ja Albert -museon ensimmäinen johtaja Sir Henry Cole tilasi taitelija John Calcott Horsleylta joulutervehdykseksi kortin. Kortti oli painettu, mutta käsin väritetty.

 

Varhaisin Suomeen postitettu joulukortti on 1850-luvulta. Tapa yleistyi ensin säätyläisten keskuudessa ja laajeni myöhemmin koko kansan tavaksi. Ensimmäisten suomalaisten joulukorttien kuva-aiheet eivät olleet kovinkaan jouluisia. Suosittuja aiheita olivat linnut, enkelit, porsaat, kukkaset ja onnea tuottavat symbolit, kuten nelilehtinen apila ja hevosenkenkä. Korteissa oli myös runsaasti pitsimäisiä koristeita. Korteissa esiintynyt tonttu tai joulupukki ei muistuttanut meidän tuntemiamme vastaavia.

 

Rakastettuja suomalaisia satujen ja korttien kuvittajia ovat olleet Martta Wendelin (1893–1986) ja Rudolf Koivu (1890–1946). Wendelinin korttien aiheet olivat perhekeskeisiä, pääosassa olivat lapset, jotka hänen kuvissaan eivät hautautuneet lahjavuoren alle. Kuvissa olivat mukana niin arkiaskareet piparien leipomisineen kuin kuusenhakukin. Mukana olivat toki kynttilät, tontut ja joulupukkikin. Koivun kuvitus oli hyvin samantapainen, valmistautuminen joulunviettoon, ihmiset, eläimet, tontut ja joulupukki olivat mukana.

 

Kuuluisin pohjoismainen korttitaiteilija on varmasti ollut ruotsalainen Jenny Nyström (1854–1946). Hänen korteissaan yhdistyivät kansanperinne ja jouluvietto, hän loi pohjoismaisen joulutontun esikuvan. Tontun hahmo perustuu Viktor Rydbergin satuun ”Lille Viggs Äfventyr på Julaftonen”, suomennettuna satu on nimeltään ”Pikku Simon seikkailut jouluiltana”.17.5.2016

 

kk_esine1210.jpg 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.