Maaliskuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Maaliskuun esine on J.R. Ekelundin lyijykynätyö vuodelta 1940. Taidemaalari John Rafael Ekelundin lyijykynätyö vuodelta 1940 on kehyksissä. Taulussa on kuvattuna ihmisiä pommisuojassa talvisodan aikaan Kristiinankadun ja Mannerheiminkadun kulmassa Atte Franckin kuolinpesän omistaman talon pihalla sijainneessa kellarissa. Pihapiirissä asuneet käyttivät suojaa niin talvi- kuin jatkosodassakin. Ekelundin työssä on pommisuojaan kuvattuna: Verna Ehnqvist, Hildur Franck, Elly Ekelund, Bror Franck, Huugo Ehnqvist, Ellen Vaahtera ja John Ekelund. 

John Rafael Ekelund syntyi vuonna 1877 Turun linnassa, vanhempinaan vankilanjohtaja Adolf Ekelund ja Emma o.s. Grönlund. Taiteilijan elämän alkuvuosista ei tiedetä paljoakaan. Ekelundin kerrotaan opiskelleen Turun piirustuskoulussa vuosina 1893–1896, ja jatkaneen opintojaan Taideteollisessa keskuskoulussa Helsingissä. Tämän lisäksi hän opiskeli Saksassa. 1900-luvun alussa Ekelund toimi lavastajana Suomen Kansallisteatterissa sekä Turun ruotsalaisessa teatterissa. John Ekelund vietti kesiään Naantalissa 1920-luvun alusta lähtien ja hänestä tuli Naantalin kylpylälaitoksen huvi-intendentti. Pysyvästi Naantaliin taitelija asettui vuosikymmenen lopulla. Ekelund kuoli Naantalissa 14.12.1946.

 

Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939, kun Neuvostoliitto aloitti sotatoimet Suomea vastaan. Alkusysäyksenä olivat Mainilan laukaukset 26.11.1939, jotka johtivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyökkäämättömyyssopimuksen yksipuoliseen purkamiseen.

 

Naantali säästyi talvisodassa verraten vähin vaurioin. Pahin pommitus koettiin 27.12.1939, jolloin venäläiset lentokoneet pudottivat puolentoistakymmentä räjähdys- ja palopommia Ukko-Pekan sillan ja Luolalanjärven välille. Osuman sai myös asemapäällikön talo. Kaupungissa jouduttiin siis suruviestien lisäksi tottumaan mm. ilmahälytyksiin. Naantalissa oli useita pommisuojia, joihin väestönsuojelumiehet ohjasivat hälytyksen tultua. Miehillä oli käsivarsinauha, jossa luki väestönsuojelu. Kaupunginosittain oli määrätty, mihin pommisuojaan/sirpalesuojaan ihmisten piti hälytysten tullessa mennä.


Rauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa illalla 12.3.1940. Aseet vaikenivat seuraavana päivänä ja kello 15.30 Viipurin linnan Pyhän Olavin tornissa oleva Suomen sotalippu laskettiin puolitankoon, nostettiin jälleen ylös ja laskettiin sitten lopullisesti.17.5.2016

 

maalis_iso.jpg

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.