Marraskuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Marraskuun esineenä Naantalin museo esittelee vanha seinäkellon, joka on valmistettu viimeistään vuonna 1818. Kellotaulu on puusta ja sen päälle on liimattu valkoinen pahvi. Viisari ja koneisto ovat metallista. Kellossa on vain yksi viisari, sillä alkujaan käytettiin vain tuntiviisaria. Kellon on museolle lahjoittanut 1910–1920-lukujen vaihteessa Josefiina Haveri, jonka isoäiti on aikoinaan ollut Naantalin kuninkaaksikin kutsutun Anders Geitlinin palveluksessa ja saanut kellon tältä.

 

Anders Geitlin syntyi Keitilän talossa Luonnonmaalla 24.8.1745. Jo viidentoista ikäisenä hän lähti töihin mantereen puolelle ja avioitui 21-vuotiaana Margareta Jeremiaan, Jeremian talon tyttären kanssa, jonka isä oli kauppias. Näin myös Anders päätyi kauppiaaksi. Pari sai yhdessä 6 lasta. Avioliitto päättyi Kreetan kuolemaan 1794. Seuraavana vuonna Geitlin meni uusiin naimisiin 25 vuotta nuoremman Anna Maria Aspholmin kanssa ja heille syntyi 2 lasta. Ensimmäinen lapsi oli tytär, josta myös tuli Anna. Hänen syntymänsä kunniaksi lahjoitti Anders Geitlin Naantalin kirkkoon kynttiläkruunun sekä lainasi rahaa kirkontornin rakentamiseen. Geitlin menestyi liike-elämässä ja hänestä tuli lisäksi laivuri sekä vuonna 1810 raatimies, tosin vasta kuningas Kustaa III:n päätöksellä, joka seikka on mahdollisesti vaikuttanut Geitlinin kutsumanimeen ”kuningas”. Anders Geitlin asui 1810-luvulla poikansa luona Hiilolassa, nykyisin Naantalin museolle kuuluvassa rakennuksessa. Naantalin ”kuningas” Geitlin kuoli Raision Ristimäessä 29.7.1818.

 

Ensimmäiset seinäkellot syntyivät ilmeisesti 1300-luvun Italiassa. Yksityiskäyttöön kelloja alkoi ilmaantua 1400-luvun kuluessa. Suomessa ensimmäiset mekaaniset kellot tulivat käyttöön keskiajan lopulla. Turun linnassa kello on ollut käytössä jo 1550-luvulla ja tuomiokirkkoon se tuli saman vuosisadan loppupuolella. Kaupunkien tornikellot yleistyivät 1600-luvun kuluessa. Talonpoikaistaloihin seinäkellot alkoivat tulla 1700-luvun lopulla kartanoiden ja pappiloiden esikuvan mukaan.

 

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.