Syyskuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon syyskuun esineenä on kaksi kipsistä valmistettua kissaa, joista toinen katsoo vasemmalle ja toinen oikealle. Samantapaisia kipsikoiria, ns. merimieskoiria, on käytetty vanhoissa rannikkokaupungeissa merimiesperheissä. Kun miehet lähtivät merille, eläimet käännettiin katsomaan ulos ikkunasta, sisäänpäin katsovat koristeet kertoivat merimiehen olevan kotona.

 

Koirafiguureita on kutsuttu Staffordshiren koiriksi, koska niitä on erityisesti valmistettu Staffordshiren kreivikunnassa Englannissa. Ne olivat hyvin suosittuja etenkin 1840-luvulta 1890-luvulle saakka. Huolimatta siitä, että figuurit yleensä olivat koiria, muitakin eläimiä käytettiin. Suomeen nämä tulivat usein merimiesten mukana Englannista, mutta jäljitelmiä syntyi muuallakin.

 

Kipsikissat on museolle lahjoittanut Naantalin liike-elämän uranuurtaja Emilia (Emmi) Arho (1884–1981), joka perusti aluksi lyhyttavaraliikkeensä Aleksanterinkadulle. Myöhemmin E. Arhon vaatetusliike toimi Oskar Lundenin perheelleen ostamassa kiinteistössä Puistotiellä ja sen yhteydessä oli myös silitysliike.

 

Emmi Arhon isä rakennusmestari Oskar Lunden (1864–1940) toimi ansioituneesti Naantalin kunnalliselämässä, äiti Maria os. Hellsten (1859–1934) kuului yhteiskoulun johtokuntaan. Emmin veli opettaja Kosti Arho asui vaimonsa Signen kanssa kolmekymmentä vuotta Yhdysvalloissa toimien apulaisprofessorina ja samalla sanomalehti Suomettaren päätoimittajana.

17.5.2016

 

kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.