Tammikuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon tammikuun esine on valokuva vuodelta 1907. Kuvassa keskellä valkoinen huivi päässään on Naantalin Käsityö- ja Talouskoulun perustaja Elin Keravuori kesän 1907 kurssilaistensa kanssa Kaivokatu kuudessa sijainneessa koulurakennuksessa.

 

Helsingissä syntynyt Elin Elisabeth Keravuori (1873–1944) koulutti itseään lukuisilla käsityö-, talous- ja puutarhanhoidollisilla kursseilla. Lisäksi hän teki opintomatkoja Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan tutustuen sikäläisiin käsityö- ja talousalan kouluihin. Hän toimi opettajana mm. Sammatissa Elias Lönnrotin Emännyyskoulussa vuodesta 1897 vuoteen 1906.

 

Vuonna 1905 Keravuori osti talon Naantalista ja perusti osoitteeseen Kaivokatu 6 naisille ja tytöille tarkoitetun Naantalin Kasvatusopillisen käsityö- ja talouskoulun. Kolme vuotta myöhemmin hän osti naapurista toisen rakennuksen, johon myös sijoitettiin koulun tiloja. Tämän rakennuksen hän nimesi sisarensa Martan mukaan Marttalaksi, toista kutsuttiin selvyyden vuoksi Elliläksi.

 

Koulun oppilasmäärän jatkuvasti kasvaessa Elin Keravuori aloitti neuvottelut Naantalin silloisen kirkkoherran kanssa Naantalin maaseurakunnassa sijaitsevan Kalevanniemen ns. Pappilan alueitten vuokraamisesta koulun rakennuttamista varten. Koulu valmistui aikataulun mukaisesti ja sinne muutettiin toukokuussa vuonna 1912.

 

Koulun yhteydessä toimivat alkuseminaari, harjoituskoulu sekä käsityö- ja talouskoulu. Alkuseminaarin tarkoituksena oli antaa oppilaille pätevyys hakea kiertokoulunopettajan, kansakoulun käsityönopettajan, koulukeittolan hoitajan ja maalaiskansakoulujen uskonnonopettajan tointa.

 

Harjoituskoulu toimi käytännölliseen opetustyöhön harjaantumista varten. Oppilaat antoivat seminaarin opettajien johdolla opetusta kolmena tuntina päivässä. Oppilaat tässä koulussa oli jaettu kahteen osastoon kehityksensä mukaan.

 

Käsityö- ja talouskoulun tavoite oli valmistaa oppilaita kansakoulun käsityönopettajiksi, koulukeittotoiminnan hoitajiksi sekä niihin käytännöllistaloudellisiin tehtäviin, joita elämä kodinkin piirissä vaatii. Myös tämän linjan oppilaat harjoittelivat opetustyötä, osittain opettamalla toisiaan osittain naantalilaisissa kansakouluissa.

 

Vuosien varrella oppilasmäärät vähenivät ja valtionapu supistui. Lukuvuosi 1917 oli koulun viimeinen.

 

Käsityökoulun sulkemisen jälkeen Elin Keravuori ylläpiti vuoden 1918 kesäkuussa avattua sotilasparantolaa Kalevanniemessä. Parantolan lääkärinä toimi vapaaherra, kirurgian tohtori Kristian von Alftan, joka toimi myös Naantalin kylpylän ylilääkärinä. Elin Keravuorella oli myös käsityöliike Kristiinankadun ja Kaivokadun kulmassa. Hän kuoli Naantalissa 71 vuoden ikäisenä vuonna 1944.

 

17.5.2016

 

kk_esine0110.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat esiin suuremman version siitä.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Tammikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.