Toukokuun esine 2010

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon toukokuun esine on Naantalin apteekin signatuuri vuodelta 1907.

 

Signatuuri on lääkepakkaukseen kiinnitettävä paperi, johon on jäljennetty lääkärin määräämän reseptin tiedot ja lääkkeen valmistaja. Signatuurit olivat Suomessa käytössä vuodesta 1812 vuoteen 1973. Resepti jäi apteekkiin ja arkistoitiin sinne kymmeneksi vuodeksi. Signatuuriin kuvattiin usein paikkakunnalla sijaitseva merkittävä rakennus, tässä se on kylpylä ja kirkko.

 

Naantalin ensimmäinen apteekki perustettiin vuonna 1854 osoitteeseen Isokatu 4 (nykyinen Mannerheiminkatu). Ensimmäinen apteekkari oli Porvoossa syntynyt Gustaf Aschan, joka piti Naantalin apteekkia vuoteen 1880. Apteekki on toiminut myös Mariankadulla (nykyinen Kaivokatu), Kreivinkadulla, Kaivokadulla (nykyinen Uolevi Raadenkatu), Aurinkotiellä (nykyinen Henrikinkatu). Vuonna 1985 apteekki siirtyi nykyiselle paikalleen Luostarinkadulle. Tämänhetkinen apteekkari on järjestyksessä kahdestoista.

 

Kuvassa oleva signatuuri on apteekkari Esvald Sarlinin, hän toimi Naantalissa vuosina 1899–1905.  Lääkkeen on määrännyt tohtori Anders Branders, hyvin originellina persoonana tunnettu lääkäri.   Lääke on määrätty Gustaf Hacklinille, joka toimi Naantalissa raatimiehenä vuodesta 1880 1900-luvun alkuun.

 

17.5.2016

 

signatuuri, kuva.jpg 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Toukokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.