Elokuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon elokuun esine on O. W. Sorthanin ottama valokuva Rantakadulta. Kuvan keskellä oleva rakennus on ns. talvisauna, apteekkari Christian Åkermanin lahjoituksen turvin valmistunut kaupungin omistama kylpylä. Nykyiseltä Rantakadulta talvisaunaa ei enää löydä, rakennus on purettu uudisrakennusten tieltä.

 

Kaupungin omistama kylpylä valmistui joulukuussa vuonna 1906. Rakennuksen suunnitteli turkulainen arkkitehti Frithiof Strandell (1865–1925). Laitos oli ensi sijassa saunalaitos. Höyrysaunan lisäksi siellä annettiin amme- ja ryöppykylpyjä, höyrykaappia ja ns. yhdistettyjä kylpyjä. Sauna oli tärkeä naantalilaisille, sillä yksityisten omistama Ailostenniemessä sijaitseva kylpylä oli toiminnassa ainoastaan kesäaikaan. Aukioloajoista johtuen naantalilaiset alkoivat kutsua rakennusta ”talvisaunaksi”. Ensimmäisinä toimintavuosinaan laitos tuotti tappiota ja Åkerman olisi lunastanut sen kaupungilta. Siihen ei kuitenkaan suostuttu.  Laitos toimi saunana ja kylpylaitoksena vuoteen 1962, jolloin se suljettiin huonokuntoisena.

 

Apteekkari Christian August Åkerman oli syntyään turkulainen, Turun kaupunginpalvelija C. J. Åkermanin ja tämän puolison Maria Lundströmin poika. Åkerman oli toiminut apteekkarina Kuopiossa vuoteen 1872. Terveydellisistä syistä hän myi apteekkinsa ja asettui Naantaliin, hän kuoli Naantalissa naimattomana vuonna 1909. Åkerman oli tukemassa monia asioita Naantalissa, hän lahjoitti varoja vanhainkodin perustamista varten ja tuki kansakoulun toimintaa.17.5.2016

 

Kuva: Naantalin museo

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.