Helmikuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon helmikuun esine on lukuseteli. Lukusetelin on aikanaan saanut Elsa Alexandra Herttula. Elsa on suorittanut hyväksyttävästi tavauksen, sisäluvun, aapiskirjan, Lutherin vähäkatekismuksen ym. lukusetelin saamisen edellytykset. Lukusetelissä on myös arvostelu; merkintä x tarkoitti moitteetonta suoritusta, y tyydyttävää suoritusta ja ./. välttävää suoritusta. Elsan keskiarvo on ollut moitteeton.

 

Lukuseteli oli aikaisemmin todistus siitä, että ihminen oli oppinut lukemaan. Saavutettuaan lukuseteliin vaaditun lukemisen taidon, hänen ei enää tarvinnut osallistua lukutaidon kuulusteluihin. Lukutaito merkitsi itsenäistymistä; lukemaan oppinut voitiin konfirmoida ja hänen oli mahdollista osallistua ehtoolliselle. Lukutaidon omaavan oli mahdollisuus avioitua, ja hänen oli myös mahdollisuus muuttaa paikkakunnalta. Mikäli henkilö oli lukutaidoton, hänen oli pysyteltävä samalla paikkakunnalla, jotta hänen oppimistaan voitiin seurata. Opetuksen järjestäminen oli paikallisen kirkkoherran tehtävä, eikä oppimista voitu seurata mikäli ihmiset olisivat jatkuvasti vaihtaneet paikkakuntaa.

 

Lukemaan opittiin aluksi kiertokouluissa, joissa opettaja liikkui kylästä toiseen opettamassa sekä lapsia että myös aikuisia. Opettajana toimi useasti lukkari. Ensimmäiset kansakoulut perustettiin Suomeen 1850-luvulla sivistyneistön aloitteesta. Kouluja perustettiin laiskasti, sillä kirkollisen kiertokoulun katsottiin riittävän tavalliselle kansalaiselle. Kiertokoulut lakkautettiin asteittain kansakouluasetuksen myötä 1860-luvulla ja oppivelvollisuuden tultua voimaan vuonna 1921.

 

17.5.2016

 

kk_esine0211.jpg
Klikkaamalla kuvaa se avautuu suurempana uudessa ikkunassa.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.