Joulukuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.
 

Naantalin museon joulukuun esine on museon arkistoon kuuluva vahtimestari Lindwallin lahjoittama vihkonen. Vihkonen on muisto ajasta, jolloin tiedotus Naantalissa hoidettiin nk. trumputtamalla. Pappa Lindwall kulki kadunkulmasta toiseen ja tiedotti asiat kaupunkilaisille. Vihkonen sisältää rukouspäivärauhan-, joulurauhan-, markkinarauhan- sekä henkiluvunkirjoitusjulistuksen.

 

Vihkosen on aikanaan museoon vastaanottanut Ilmari Manninen (1894–1935), Naantalin museon ensimmäinen johtaja. Hän toimi johtajana vuosina 1919–1921. Manninen siirtyi Viroon vuonna 1922, toimien Viron kansallismuseon johtajana. Manninen kuvaa vihkoa: ”Wihkonen on niin kellastunut, että luulisi sen wähintäin satawuotiaaksi. Reunat owat pahoin murenneet ja niiden silmiinpistäwä pinttyneisyys kertoo, että wihkoa on monen monesti sormeiltu, niin – ehkäpä sormilla, joita ensin on nopeasti siwallettu kielen päähän. Rummunpäristäjäin sormenpäät owatkin warmaan tehneet suurempaa tuhoa kuin ajan hammas.” (Ilmari, Manninen: Lukuja vanhasta Naantalista). Manninen päättelee vihkon olevan peräisin 1840–1850-luvulta.

 

Kauan sitten kirjoitetun joulurauhanjulistuksen sanoin Naantalin museon väki toivottaa kaikille rauhallista joulua:

 

”Niin kujn huomena Sisälle lange se korkia ja Lohdulinen jolu eli mejdän herramme ja wapattajamme Jesugsen kristuksen Suloinen Syndymä juhla nijn hänen Kejsarilisen Majestätins meidän kajken Armolisiman kejsarin Puolesta anta herra Pormestari ja Radi tämän…”

 
17.5.2016

 

kk_esine1211.jpg
Klikkaamalla kuvaa näet suuremman version siitä uudessa ikkunassa.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.