Kesäkuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon kesäkuun esine on O. W. Sorthanin valokuva juhannuksen vietosta Kirkkopuistossa. Vauhdikkaassa kuvassa naiset ja miehet tanssivat piirileikkiä juhannussalon ympärillä. Kuva on todennäköisesti 1920–1930-luvulta ja tanssijat ovat kylpylävieraita.

 

Juhannuksen perinteet juontavat juurensa Johannes Kastajan syntymäpäivästä 24. kesäkuuta. Alkuperäinen juhannuksen ajankohta on ollut 24.6., mutta nykyään Suomessa ja Ruotsissa vietetään juhannusta kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

 

Juhannukseen liittyy useita erilaisia perinteitä, jotka vaihtelevat alueittain. Juhannussalko – maistonki – on laivan mastoa muistuttava lehvin, kukkasin ja köynnöksin koristeltu korkea salko, joka jossain vaiheessa olikin maihin nostettu aluksen masto. Tapa pystyttää juhannussalko on lähinnä suomenruotsalaisten rannikkoalueiden perinnettä, joka on Ruotsista Ahvenanmaan kautta siirtynyt myös Manner-Suomeen. Perinteen alkuperä on tuntematon. Toisaalta on arveltu, että tapaan liittyy skandinaavista pakanallista hedelmällisyysriittiä ja kyse olisi alun perin ollut muinaisista uhrimenoista. Toisaalta on uskottu tavan tulleen Hansa-kauppiaiden mukana Pohjoismaihin. Nykyisin esimerkiksi jokaisella ahvenanmaalaisella kylällä on omat juhannuksenviettoperinteensä ja juhannussalkojen koristelu vaihtelee kylästä kylään. Toiset salot koristellaan värikkäin juhannuskruunuin, kun taas toisissa käytetään ainoastaan vihreitä lehväkoristeita, kuten koivunoksista sidottuja seppeleitä sekä lehti- ja katajaköynnöksiä.

 

Naantali oli 1900-luvun alkukymmeninä kansainvälinen kaupunki täällä sijainneen vanhan kylpylän johdosta. Kylpylävieraita tuli eri puolilta Eurooppaa ja heille järjestettiin erilaista ohjelmaa viihdykkeeksi. Nykyään kaupunki järjestää juhannusaaton juhlan Kirkkopuistossa, vaikkakin ilman juhannussalkoa.17.5.2016

 

kk_esine0611.jpg
Klikkaamalla kuvaa siitä aukeaa suurempi versio.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Kesäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.