Maaliskuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Maaliskuun esineenä Naantalin museolla on tuohesta ja puusta valmistettu savukekotelo 1800-luvulta. Leijonavaakuna kylkeen on saatu aikaiseksi hautomalla tuohi pehmeäksi kuumassa vedessä ja painamalla sitä leimasinta vasten. Vaakunan yläpuolella on suuriruhtinaskunnan kruunu, joka vuonna 1920 poistettiin valtioneuvoston päätöksellä Suomen vaakunasta.

 

Omavaraistalouden aikana tuohi oli monipuolinen ja paljon käytetty materiaali, josta tehtiin niin kertakäyttöön kuin pidemmäksi aikaa kestämään tarkoitettuja esineitä. Tuohi kiskottiin puukon, nylkimen ja tuohikirveen avulla, joko levyinä tai nauhana, pääasiassa tuohenlähdön aikaan muutamana viikkona ennen heinäntekoa. Tuohinauhaa eli siisnaa käytettiin punomalla valmistettaviin esineisiin, tuohilevyjä taas pääasiassa kattoihin.

 

Esineen museolle on lahjoittanut Anders Adrian Branders (1856–1923). Hän oli Rymättylän piirilääkäri ja huolehti myös Naantalin sairaan- ja terveydenhuollosta. Branders antoi maksutonta sairasapua kaupungin köyhille ja toimi ”ilmi-köyhäin” lääkärinä 24 markan vuosipalkalla. Anders Branders asui Naantalissa vuodesta 1898, jolloin hän aloitti toimessaan. Hänet tunnettiin originellina persoonana, jolta saattoi saada hyvinkin arvaamattomia vastauksia tai kommentteja. Hän oli kaupunginvaltuusmies vuosina 1901–1911. Branders toimi Naantalin museonjohtajana kesäkuusta 1922 alkaen, kun museon ensimmäinen johtaja Ilmari Manninen ilmoitti eroavansa.

 

Kotelon on valmistanut Porin kappalainen Axel Gabriel Ylander (1829–1882).

 

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa näet siitä suuremman version uudessa ruudussa.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.