Marraskuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon marraskuun esineenä on kuppaussarvi. Sarvet valmistettiin ennen yleensä lehmän, mutta joskus myös sonnin tai härän sarvista ja tyveen laitettiin kalvo teuraseläimen virtsarakosta. Kupparit valmistivat käyttämänsä sarvet itse. Ensin sarvet keitettiin, sitten kuivattiin ja tämän jälkeen ne vielä leikattiin ja hiottiin sopiviksi. Nykyisin kuppauksessa käytetään lasista valmistettuja imukuppeja tai muovisarvia, joiden päässä on kumista tehty imupallo.

 

Suomessa ensimmäiset kirjalliset tiedot kuppauksesta löytyvät 1500-luvun puolivälistä Mikael Agricolan rukouskirjan kalenterista, jossa kehotetaan talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä. Kuppaus oli pitkälle 1900-luvulle saakka yleinen kansanparannuskeino ja päinvastoin kuin yleensä kansanomaisissa parannuskeinoissa, sen lähtökohtana ei ollut usko yliluonnolliseen, vaan siihen, että huono veri aiheutti ihmiselle vaivoja ja se piti poistaa. Uskottiin myös, että terveyden kannalta veren on hyvä antaa uusiutua ja siksi monet kävivät kupparilla, vaikka heillä ei mitään kummempaa vaivaa olisi ollutkaan.

 

Kuppareita löytyi lähes joka kylästä ja lähes poikkeuksetta he olivat naisia. Taito periytyi usein äidiltä tyttärelle. Kuppaus on perinteisesti tehty saunassa, kyläkupparit omassaan ja kiertävät kupparit milloin missäkin. Kuppausta aloittaessa iho rikottiin teräaseella, kupparinkirveellä tai veitsellä, myöhemmin käytössä on ollut myös tehdastekoinen kuppauskone. Tämän jälkeen sarvi asetettiin iholle puhkaistuun kohtaan.

 

Tämä sarvi on ollut käytössä Seilin mielisairaalassa 1800-luvun loppupuolella. Sen on lahjoittanut museolle Anders Branders, joka toimi Rymättylän piirilääkärinä, johon toimeen kuului huolehtiminen myös Naantalin sairaan- ja terveydenhoidosta sekä Seilin saaren hospitaalista. Branders on saanut sen apeltaan Isak Winbergiltä, joka myös työskenteli Seilin sairaalassa. 

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.