Syyskuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.
 

Syyskuun kuukauden esine on kipsistä valmistettu Naantalin maalaiskunnan vaakuna, jonka kuvaus on ”mustassa kentässä kultainen ulkoreunaltaan liekkikoroinen vihkiristi.” Aihe on periytynyt sanonnasta loistaa kuin Naantalin aurinko sekä 1750-luvun lopulla rakennetun tullihuoneen tulliporttia koristaneesta puusta tehdystä auringosta eli sittemmin kuuluisasta Naantalin auringosta.

 

Laki kunnanvaakunoista annettiin 8.4.1949. Tätä ennen oli ainoastaan kaupungeilla ollut oikeus käyttää vaakunaa. Annetun lain myötä saivat myös maalaiskunnat oikeuden, mutta ei pakkoa, niiden käyttöön. Vuonna 1958 hyväksytty Ahti Hammarin suunnittelema vaakuna ehti olla käytössä vain muutamia vuosia, sillä 1964 Naantalin maalaiskunta yhdistettiin sekä väkimäärältään että pinta-alaltaan pienempään Naantalin kaupunkiin. Jo ennen yhdistymistä maalaiskunta oli hoitanut osan asioista yhdessä kaupungin kanssa, kuten mm. palotoimen ja terveydenhoidon.

 

Myöhemmin Naantalin maalaiskunnaksi nimetyn alueen asuttaminen tapahtui pääosin ristiretkiaikana 1150–1300.  Keskiaikaisissa lähteissä ensimmäiset maininnat kylistä on vuodelta 1324, jolloin mainitaan Käkölä, Herttula ja Miekkula. Väkiluku maaseurakunnassa oli 1500-luvun puoliväliin tultaessa noin 500 henkeä, pysyen samana pitkään, sillä 1805 tehdyssä laskennassa asukkaita oli 532. Tästä määrä kasvoi pikaisesti ja 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä se kipusi jo yli 1000 hengen. Liitosta edeltävänä vuonna oli asukasluku hieman yli 3100.

 

Vuonna 1865 annettiin asetus kunnallishallinnosta maalla, jonka mukaan kuntien oli kolmen vuoden sisällä järjestettävä kunnallishallintonsa. Lainsäädäntötoimella erotettiin kunnallinen ja seurakunnallinen hallinto ja vuosikymmenen lopulla pidettiin Naantalin maalaiskunnan ensimmäinen varsinainen kuntakokous. Asetus siis muodosti maaseudulle nykymuotoiset kunnat.

 
17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.