Tammikuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Lumiseen tammikuun alkuun sopien Naantalin museon vuoden ensimmäisenä kuukauden esineenä on Naantalista Mannerheiminkadun arkeologisilta kaivauksilta vuonna 2002 löytyneet luuluistimet. Luuluistimia tunnetaan jo viikinkiajalta ja niitä käytettiin vielä 1800-luvulla.

 

Muuten museon esineistössä on melko vähän varsinaisesti talveen liittyviä esineitä, ainoastaan muutamia suksia, luistimia ja jääkenkiä.

 

Kesän 2002 kaivauksissa luuluistimet löytyivät Mannerheiminkatu 17 edustalta. Historiallisten lähteiden perusteella tiedämme, että 1600-luvun alun asuinrakennus, joka kaivauksissa paljastui, on kuulunut tuolloin porvari Alli-Matille. Talosta löytyneet hevosen luusta valmistetut luistimet olivat parina vierekkäin, joka on harvinaista. Yleensä luistimia tulee esiin vain yksittäin.

 

Luuluistimia tarvittiin apuna jäällä liikkuessa, sillä kulkeminen nahkakengillä oli pidon puutteen vuoksi hankalaa. Luuluistimet valmistettiin yleensä hevosen, lehmän tai hirven jalan putkiluusta. Niitä hiottiin paremman luiston saamiseksi reunoista ja sivuihin tehtiin reiät, joihin pujotettiin kiinnitysnarut ja näillä luistimet sidottiin kenkiin. Luuluistimia ei kuitenkaan käytetty nykyluistimien tavoin, vaan ennemminkin niillä hiihdettiin ja vauhtia työnnettiin kepeillä. Luistinta voitiin käyttää myös vain toisessa jalassa, kun toisella potkittiin vauhtia.

 

Luuluistimet ovat pysyvästi esillä Naantalin museon arkeologisessa näyttelyssä.

 

17.5.2016

 

kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Tammikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.