Toukokuun esine 2011

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon toukokuun esineenä esitellään kivipiirros Porthanin patsaan vihkiäisistä Turun Vanhan Suurtorin viereisessä puistossa, joka nimettiin Porthanin puistoksi. Tukholmalaissyntyisen Carl Eneas Sjöstrandin (1828–1906) suunnittelema ja Suomen ensimmäinen kansalaiskeräyksellä rahoitettu henkilömonumentti paljastettiin 9.9.1864 juhlassa, jonka vertaista ei Suomessa aiemmin ollut nähty. Juhlapäivän aamuna Vartiovuorenmäeltä ammuttiin 65 kanuunanlaukausta, yksi Porthanin jokaiselle elinvuodelle. Puheen Akatemiantalolla piti Elias Lönnrot ja tällä välin puistoon kerääntyi kansaa verholla peitetyn patsaan ympärille. Itse juhlassa oli sekä puhetta että laulua. Porthanin patsas oli ensimmäinen ulos sijoitettu julkinen patsas Suomessa. Sen tieltä Pinellan ravintola siirrettiin nykyiseen paikkaansa.

 

Henrik Gabriel Porthania (1739–1804) on kutsuttu Suomen historian isäksi. Hän oli aikansa merkittävä humanisti, Turun Kuninkaallisen Akatemian kirjastonhoitaja ja vuodesta 1777 kaunopuheisuuden ja runouden professori. Vuonna 1770 Porthan perusti ajalleen tyypillisen salaseuran, Aurora-seuran, ja toimitti myös seuran lehteä nimeltään Tidningar utgifne af et sälskap i Åbo. Porthan oli niin kansanrunoudentutkimuksen, historiatieteen, arkeologian, kasvatusopin kuin maantieteenkin uranuurtajia Suomessa.

 

Naantalin museon kesänäyttely ”Taiteen aika – teoksia museon kätköistä” esittelee museon omaa taidekokoelmaa. Toukokuun puolivälissä avautuvassa näyttelyssä on esillä tämän Porthanin patsaan vihkiäisiä esittävän kuvan lisäksi useita muita teoksia.

 

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa näet siitä suurennoksen uudessa ikkunassa.
 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Toukokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.