Elokuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalissa musiikkielämällä on pitkät perinteet ja kaupungissa on soitettu ja laulettu hyvin monenlaisissa kokoonpanoissa. Yksi näistä oli Naantalin torvisoittokunta, jonka edeltäjänä toimi vuonna 1900 perustettu Naantalin työväenyhdistyksen soittokunta. Sitä johti alkuaikoina Oskari Tervo, josta myöhemmin tuli Naantalin kaupunginjohtaja. Vuoden 1918 sodan aikana soittokunta hajosi, ja sen soittimet päätyivät Naantalin kaupungin haltuun.

 

Soittokunta perustettiin uudelleen vuonna 1947 nimellä Naantalin torvisoittokunta ry ja kaupungin hallussa olleet soittimet luovutettiin perustetulle soittokunnalle.

 

Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen tarkoitus oli herättää ja pitää yllä harrastusta etupäässä kotimaiseen musiikkiin ja erityisesti torvisoittoon. Tässä tarkoituksessa yhdistys järjesti harjoituksia, kokouksia ja esitelmätilaisuuksia sekä konsertteja, iltamia ja juhlia. Yhdistyksen pitkäaikaisena puheenjohtajana toimi Esko Aarnio ja soitannollisena johtajana Paavo Peuravuori.

 

Yhdistyksen toiminta oli keskeytyksissä vuosina 1953–1960, mutta jatkui tämän jälkeen uudelleen hyvin vilkkaana. Esiintymiset koostuivat pääosin eri yritysten ja järjestöjen järjestämistä tapahtumista.

 

Vähitellen harjoitukset ja esiintymistapahtumat harvenivat ja soittokunnan toiminta hiipui. Lopettamiskokous pidettiin 19.2.1972. Soittimet päätyivät lopulta Naantalin museon kokoelmiin, kun uutta soittokuntaa ei enää perustettu. Yksi näistä soittimista oli tämä alttotorvi. Soitin on keksitty 1800-luvun alkupuolella Itävallassa ja muodossa niitä löytyy tuuban, trumpetin ja metsästystorven mallisia. Alttotorvi on äänialaltaan Es-vireinen.

 17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen
Elokuun esine on alttotorvi

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.