Heinäkuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon heinäkuun esine on kesäinen valokuva hiekkarannalla poseeraavista kylpylävieraista uima-asuissaan.

 

Uiminen ja rantaelämä liittyvät kylpyläelämään. Meri-ilma ja merivesi koettiin terveelliseksi jo 1700-luvun Euroopassa. Kysymyksessä ei kuitenkaan ollut nykyisen veroinen auringonpalvonta ja rantaelämä. Auringolta suojauduttiin hyvin, sillä päivettynyt iho oli 1900-luvun alkupuolelle asti merkki ruumiillisen työn tekemisestä, rusketus oli rahvaanomaista. Auringolta suojauduttiin vaatetuksen ja päivänvarjojen avulla. 1870-luvulla naisten uimapukuun kuuluivat polvipituiset housut, lyhythihainen polvipituinen tunika ja myssy.

 

Vähitellen 1900-luvun alkupuolelle tullessa naisten uimapukumuoti ”keventyi”. Uimapuvut paljastivat enemmän, lahkeet lyhenivät ja käsivarret paljastuivat. Tultaessa 1930-luvulle uima-asut olivat jo nykyisen kokouimapuvun mallisia, peittävämpiä vain. Samoihin aikoihin uimapukumallien keventymisen kanssa alettiin uiminen nähdä virkistysmuotona, ruskettunutta ihmistä alettiin arvostaa.

 

Naantali on toiminut kylpyläkaupunkina pian 300 vuoden ajan. Kaikki alkoi Luolalanjärven rannalta 1700-luvulla ja päättyi väliaikaisesti 1960-luvulla kirkon alapuolelle Ailoistenniemeen. Tähän Naantalin historian aikakauteen voit tutustua museon Hiilolan kiinteistöön keväällä 2012 valmistuneessa kylpylänäyttelyssä.17.5.2016

 

kk_esine0712.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen avautumaan suurempana!

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.