Helmikuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon helmikuun esine on mustavalkoinen valokuva Anna Augusta Granbergista. Mielenkiintoisen kuvasta tekee Augusta-neiti, mutta myös paikka jossa hän istuu. Kuva on todennäköisesti vuodelta 1885 ja kuvattu Naantalin kirkon pohjoispuolella. Kirkolla suoritettujen vuosien 1872 ja 1873 arkeologisten kaivauksien jäljet ovat vielä nähtävissä. Kaivauksia raunioilla suoritti historian ja arkeologian tutkija Reinhold Hausen (1850–1942). Hausenin kaivausten perusteella on luotu pohjakaava Naantalin luostarista.

 

Anna Augusta Granberg syntyi 21.11.1827 Turussa. Hän oli aikakautensa naisiin verrattuna koulutettu nainen. Lisäksi hän oli taiteellisesti erittäin lahjakas. Augusta opiskeli Turun piirustuskoulussa ja matkusteli Euroopassa opiskellen samalla maalausta ja kieliä. Taiteiden lisäksi Augusta oli äärimmäisen kiinnostunut muinaistieteistä. Hän oli kerännyt suuren määrän muinaismuistoja, jotka oli löydetty Naantalista ja sen lähialueilta. Hänen kokoelmaansa kuului rahoja, koruja kuten solkia ja sormuksia, avain, keihäänkärkiä ym. Esineet hän myöhemmin lahjoitti Turun Historialliselle museolle. Anna Augusta Granberg kuoli 20. tammikuuta 1905.

 

Sekä Augusta Granbergista että Reinhold Hausenista voi lukea lisää Kari Uotilan toimittamasta kirjasta ”Naantalin luostarin rannassa”. Kirja on hiljattain ilmestynyt ja sitä on saatavan kaupungin palvelupisteestä sekä Naantalin museon museokauppa Säsongista.  Naantalin museon arkeologiasta kertovassa näyttelyssä voi tutustua Naantalin varhaisimpaan historiaan. Museon luostarinäyttelyssä saa tuntuman siitä, millaista se elämä saattoi olla Naantalin luostarissa 1400-luvulla. 

17.5.2016

 

kk_esine0212.jpg
Klikkaa kuvaa avataksesi sen suurempana!

 

 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.