Maaliskuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Maaliskuun esineenä on hautajaiskonvehti. Porvariston parissa yleistyi 1800-luvun puolivälissä tapa tilata perhejuhliin paperiin käärittyjä makeisia, joita vieraat saivat mukaansa. Makeisia ei ollut tarkoitus syödä, vaan säilyttää muistona. Hautajaiskaramelli oli siis muisto vainajasta ja hautajaisista. Hautajaisten lisäksi konvehteja on jaettu ristiäisissä ja häissä. Varsinkin häissä tapa antaa muistoksi paperiin käärittyjä karamelleja jatkuu edelleen. Muista juhlista se on lähes kadonnut.

 

Kovasta sokerimassasta valmistetut juhlakonvehdit hankittiin yleensä konditorioista. Hautajaiskonvehdit käärittiin mustan tai hopeanväriseen paperiin, joka leikattiin usein päistä hapsuiksi. Konvehtiin liimattiin jokin uskonnollisaiheinen kuva, kuten risti tai enkeli ja joskus myös vainajan kuva. Lähes aina kuvan lisäksi kiinnitettiin joku värssy raamatusta tai virrestä.

Kyseisessä konvehdissa on seuraava värssy: Taistelut ja riidat elossa aina loisti. Kuolo vihdoinkin jo hänen noista poisti. Museon konvehdeissa on myös seuraavan kaltaisia värssyjä: Kuka viepi autuuden lähteen luo? Sen tekee tuonen enkeli – tuo tai

Nyt ystäväni hautaan seuraan sinut, Kenties toiset jo huomenna minut. Värssyn viesti oli monesti lohdullinen jälkeenjääneille, mutta myös muistutuksena kuolevaisuudesta. Joskus värssyn katsottiin olevan jonkinlaisena enteenä saajalleen.

 

Hautajaiskaramelleja jaettiin yleisesti 1930-luvulle saakka, jonka jälkeen tapa jäi pikkuhiljaa lähes kokonaan pois käytöstä.
17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.