Marraskuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Marraskuun esineeksi Naantalin museo on valinnut birgittalaisluostarin kaivauksilta löytyneen keskiaikaisen kirjansoljen.

 

Keskiajalla vain harva ihminen osasi lukea ja kirjoittaa. Varakkaiden perheiden pojilla oli mahdollisuus saada oppia kirkkojen ja luostareiden ylläpitämissä kouluissa. Luostarit olivatkin tärkeitä kirjallisen kulttuurin levittäjiä. Munkkien ja nunnien tuli perehtyä uskonnolliseen kirjallisuuteen ja kopioida käsikirjoituksia. Tunnetuin luostarin kirjoittajista lienee munkkiveli Jöns Budde, joka käänsi latinankielisiä tekstejä ruotsiksi.

 

Naantalin birgittalaisluostarilla oli oma kirjakokoelmansa, josta kertovat lukuisat kirjoihin ja kirjoittamiseen liittyvät arkeologiset löydöt. Käsinkirjoitetut ja koristellut kirjat olivat erittäin kalliita ja niiden jäljentäminen kysyi tarkkuutta ja taitoa. Kirjojen sivut olivat pergamenttia ja kannet nahalla päällystettyä puuta. Kanteen kiinnitettiin koristeellisia heloja ja solkia, joiden tarkoituksena oli pitää kupruilevat pergamenttisivut tiukasti yhdessä.

 

Vuonna 2005–2007 suoritetuista luostarialueen kaivauksista löytyi kaksi kirjansolkea, joista toinen (kuvassa) on esillä museossamme. Hakamallinen solki on messinkiä ja kooltaan 40 mm x 18 mm. Sen kulmat ovat pyöristetyt, toiselta puolelta löytyy kolme tappia ja päällä on koristeellista kaiverrusta. Soljen päässä oleva haka on ollut kiinnitettynä kirjan kannen etureunassa olevaan helalla varustettuun koloon tai rullamaiseen vastakappaleeseen. Kaivauksista on löytynyt myös kyseiseen tai samantyyppiseen solkeen kuuluva takalevy. Solki ajoittuu todennäköisesti 1400-luvulle tai 1500-luvun alkuun. Esine on mielenkiintoinen todiste birgittalaisluostarin kirjallisen kulttuurin kukoistuksesta.

 

Kirjansolki kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin ja sen voi nähdä Naantalin museon arkeologisessa näyttelyssä.

 


17.5.2016

 

Kuva: Muuritutkimus ky

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.