Syyskuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Syyskuun esine on ruutuvihko, johon on liimattu 1950-luvun purukumipakkauksen keräilykuvia

 

Ihminen on keräillyt jotakin aina, on jopa elänyt siitä. Toinen on kiinnostunut Arabian maitokannuista, toisen intohimona ovat postimerkit. Kummankin päämääränä on kerätä mahdollisimman paljon, mahdollisimman täydellinen sarja. Keräilyn ominaisuuksiin kuuluu vaihdanta. Toisella keräilijällä on jotakin, mitä itse haluan, joten suoritetaan vaihto. Elämme siis edelleen jonkinasteisessa keräily- ja vaihdantataloudessa.

 

Melkeinpä mitä tahansa on kerätty. Museon arkiston kätköistä löytyy Hellaksen makeistehtaan Jenkki-purukumipaketin filmitähtisarjan kortit 1950-luvulta. Filmitähtien kuvat on liimattu sinikantiseen vihkoon numerojärjestykseen. Sotien jälkeisessä Suomessa elokuvissa käynti oli suosittua ajanvietettä, silloiset filmitähdet olivat todellisia tähtiä. Syntyi henkilöpalvontakulttuuri. Ensimmäiset kuvan sisältävät purukumipaketit tuotiin Suomeen 1930-luvulla. Tällöin sisällä oli silloisen suositun lapsitähden Shirley Templen kuvia.

 

Makeistehdas Hellakselta ilmestyi ensimmäinen filmitähtisarja (Serie A) vuonna 1957. Ilmeisen kannattava satsaus, sillä Hellas jatkoi sarjaa toisella A-sarjalla vuonna 1960. Vielä ilmestyivät Uusi Filmitähti (Serie X) 1961, Filmitähtisarja 25 vuonna 1963 ja sarja 26 vuonna 1964.

 

Museon arkistoon kuuluvat kuvat kuuluvat 1957 julkaistuun sarjaan. Sarjassa ilmestyi kaikkiaan 198 kuvaa. Saikohan monikin täyden sarjan kerättyä? Meidän sarjamme ei ole täydellinen.

 

Kummankohan takia pakkaus muuten ostettiin, filmitähden kuvan vai sen purukumin?

 

17.5.2016

 

Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Syyskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.