Tammikuun esine 2012

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Näin talven hämärän aikaan Naantalin museon tammikuun esineenä on lasista valmistettu kynttilöiden valamiseen käytetty putki. Sen avulla on tehty kotioloissa juhlakynttilöitä, joiden on haluttu olevan erityisen sileitä ja kauniita.

 

Jo 1700-luvulta lähtien tärkein juhla, jolloin kynttilöitä poltettiin, oli joulu ja niiden valmistus kuului joulunalustöihin. Kynttilät valmistettiin joko valamalla tai kastamalla.

 

Kynttilöiden käyttö oli melko vähäistä, sillä niiden valmistukseen tarvittiin eläintalia, jota oli rajallisesti saatavilla. Teurasjätteitä ja eläinrasvoja käytettiin paremman puutteessa. Ne eivät kuitenkaan olleet talin veroisia, ja niistä poltettaessa lähtevän hajun voi vain kuvitella. Kynttilöiden teolliselle valmistamiselle loi pohjan steariinin keksiminen vuonna 1811 ja parafiinin 1830-luvulla.

 

Nykyisin kynttilä on suomalaisissa kodeissa tunnelman luoja, mutta ennen sähkövaloa sen tehtävä oli valaista. Vaikka kynttilä usein mielletään ikivanhaksi keksinnöksi, sen käyttö on Suomessa ollut harvinaista vielä 1800-luvulla. Talonpoikien keskuudessa ja maaseudulla kynttilät olivat tuolloin ylellisyyttä, joita hankittiin vain juhlapäiviksi. Kaupungeissa talikynttilöitä oli yleisemmin. Valonlähteenä kynttilällä oli suurin merkitys tuon ajan käsityöläisille.

 

Vielä 1800-luvulla suomalaisissa kodeissa elettiin hämärässä. Savupirteissä oli päivälläkin pimeää, sillä oven ollessa kiinni valoa saatiin vain pienestä luukusta. Tulisija liekkeineen oli tärkein valonlähde. Lisävalaistusta saatiin helposti liikuteltavasta, yleensä pärepihdeissä pidettävästä päreestä, jota pystyttiin käyttämään myös ulkotöissä. Maaseudulla päreet olivat yleisiä 1800-luvun lopulle saakka. Kuten muutkin ylellisyystavarat, kynttilät yleistyivät ensin varakkaan väestön keskuudessa. Asuinpaikka ja yhteiskuntaluokka vaikuttivat kodin valaistukseen. Maaseudulla saattoi vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä tuvan valaiseminen olla yhden kynttilän varassa.

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen
Tammikuun esine on kynttilän valamiseen tarkoitettu putki.

 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Tammikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.