Heinäkuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen.

  

Naantalin museon heinäkuun esine on vanha postikortti, joka on päivätty vuonna 1902. Kortin kustantaja oli Emil Förste Turusta, jolla oli laaja korttisarja Naantalista ja kaupungin ympäristöstä.

 

Alkuajat

 

Postikortti syntyi ihmisen tarpeesta lähettää toisilleen lyhyitä viestejä ja tervehdyksiä. Virallinen historia alkoi Itävallassa 22.9.1869. Itävallasta korttien käyttö levisi Saksaan. Ensimmäisissä korteissa ei ollut kuvaa, vaan koko toinen puoli oli varattu kirjoitukselle. Suomessa postikortti virallistettiin postin lähetyslajina vuonna 1871. Erikoinen määräys 1800-luvulta kielsi kirjoittamasta kortin takapuolelle muuta kuin vastaanottajan tiedot, ja varsinainen viesti kirjoitettiin kuvapuolelle. Näin on tehty meidänkin kortissamme. Suomessa sääntöjä muutettiin vuonna 1902, tapa kuitenkin jäi monille pysyväksi ja he kirjoittivat tervehdyksensä edelleen kuvapuolelle. Kuvalliset postikortit yleistyivät 1890-luvulla Suomessa. Saksa oli suurin korttien valmistaja Euroopassa, valtaosa Suomessakin käytetyistä korteista oli alkuaan saksalainen.

 

Korttien aiheet

 

Vaikka postikortit tuotettiin ulkomailta, niihin painatettiin suomen- tai ruotsinkielinen tervehdys. Postikorttien lähettäminen oli vaikutusvaltainen tiedotusväline 1800-luvun loppupuolella. Kortteihin painettiin tärkeiden ihmisten, tapahtuminen ja paikkojen kuvia. Postikortteja käytettiin myös poliittisiin tarkoituksiin. Tavallisimmat aihe-alueet olivat kuitenkin maisema ja kaupunki. Jokaisella kaupungilla oli oma korttisarjansa, niin oli Naantalillakin.  Oma aihealueensa olivat onnittelukortit, pääsiäiskortit ja joulukortit. Selattaessa vanhoja Naantali-aiheisia kortteja huomaa, että näitä kaupunkikortteja on käytetty moneen tarkoitukseen. Niillä on tiedotettu, onniteltu, valitettu surua ja vannottu rakkautta. Ei ole haitannut, vaikka kuvassa olisi ollut Tupavuoren merikylpylä, Härmälän rotko, kirkko, Merisalonki, höyrylaivojen lähtö Naantalin satamasta tai vaikkapa kuva Viluluodosta, paikasta josta kylpylätoiminta alkoi.

 

Nådendal 28/x 02

Vy från Nådendal

 

Tämä kortti kuvaa omaa aikakauttaan loistavasti. Mikä oli tuolloin tärkeää Naantalille? Vastaus on tietenkin kylpylä. Kylpylävieraat pelaavat tennistä Kaivopuistossa. Vasemmalla puolella näkymättömissä ovat kirkko ja kylpylän rakennukset. Mäen päällä näkyvät rakennukset kuuluvat Tuulensuun torppaan. Kortin on lähettänyt Atte Franck Helsinkiin sisarelleen Veralle.17.5.2016

 

 

heinakuu_2013.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen suurennettua

 

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.