Huhtikuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen.

 

Huhtikuun esineeksi on valittu Rymättylän kunnan vaakuna, joka oli itsenäisenä kuntana vuosina 1869–2009 toimineen Rymättylän kunnan tunnus. Vuonna 1953 vahvistetun vaakunan suunnittelija on Gustaf von Numers. Vaakunan selitys on ”sinisessä kentässä kaksi hopeista silakkaa hirsittäin alatusten, joiden saatteena yhdeksän viisisakaraista kultatähteä ryhmitettyinä 3+3+3”. Silakat viittaavat vanhan kalastuspitäjän tärkeimpään elinkeinoon ja tähdet yhdeksään saareen, joissa on vanhastaan ollut pysyvää asutusta. Vuonna 2009 Rymättylän kunta liittyi osaksi Naantalia yhdessä Merimaskun ja Velkuan kanssa, jolloin vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi.

 

KUNTA MAANVILJELYS- JA SAARISTOKULTTUURIN VÄLISSÄ

 

Rymättylä, sen Kepuisten kylä, mainitaan historiallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1335. Keskiajan lopussa Rymättylän alueen kyliin kohdistui vilkasta asutustoimintaa, joka myöhemmin muuttui taantumukseksi. Asukasluku nousi Rymättylässä tasaisesti 1800-luvun loppupuolelle, ollen korkeimmillaan seuraavan vuosisadan alussa. Nykyisin väkiluku on muutamia satoja päälle kahdentuhannen. Luku kasvaa kesäkuukausina huomattavasti, sillä vapaa-ajan asuntoja on toista tuhatta. Rymättylään kuuluu n. 400 saarta, joista vain pieni osa on asuttuja. Kuten saaristo- ja rannikkoalueella yleensäkin, ovat maanviljelys ja kalastus olleet tärkeimmät elinkeinot. Koska niiden merkitys on vaihdellut eri aikoina riippuen usein vuodenajasta, on mahdotonta sanoa, kumpi niistä on ollut tärkeämpi. Kalastus on kuitenkin paikkakunnalle leimaa-antava ja huomioitu vaakunassakin. Tärkein saaliskala on ollut silakka.

 

VAAKUNA

 

Vaakunan varsinainen ydin on kilpi, joka kunnan vaakunoissa muodostaa itsessään vaakunan väreineen ja tunnuksineen. Muissa vaakunoissa on usein myös kilven ulkopuolisia lisäkkeitä. Vaakunan oikeellisuuden mittana on sanallinen selitys, vaakunaselitys, joka edellytetään aina tehdyksi. Vaakunaselityksen avulla heraldiikkaan perehtynyt henkilö voi piirtää kuvan näkemättä itse vaakunaa. Vaakunoita koskevat tiukat käsitteistöt ja sääntömääritelmät ja niiden suunnittelun lähtökohtana on selkeys ja näkyvyys. Vaakunassa tulee olla vähintään yksi kilven jako, airutkuvio (geometrinen kuvio) tai varsinainen kuvio. Kaikki näiden yhdistelmät ovat sallittuja. Heraldiikassa värit, joita kutsutaan tinktuureiksi, jaetaan kolmeen pääryhmään; metallit (kulta ja hopea), varsinaiset värit (punainen, sininen, musta ja vihreä) ja turkikset (kärpän- ja oravannahka).17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.