Joulukuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin museon juhlavuoden viimeisenä kuukauden esineenä ovat Kopella valmistetut joulukuusen sähkökynttilät 1950-luvulta, ajalta, jolloin niiden käyttö kuusissa alkoi Suomessakin yleistyä. Sähkökynttilöitä vastustettiin pitkään, sillä niiden myötä nähtiin katoavan sen tunnelman, jonka elävät kynttilät toivat. Sähkökynttilöiden loisteen katsottiin olevan, kuten Hedvig Gebhard Kotilieden joulunumerossa vuonna 1925 ilmaisee, ”kylmää ja häikäisevää tekovaloa”. Käytännöllisyys ja erityisesti sähkökynttilöiden turvallisuus saivat kuitenkin monet niiden vastustajatkin ennen pitkää muuttamaan mielensä.

 

”Kuusen pienet kynttiläiset valaisevat kauniisti”

 

Joulukuusia ei alkujaan valaistu. Eläviä kynttilöitä ryhdyttiin polttamaan joulupuissa ensin 1600-luvulta lähtien Saksassa, mutta ne yleistyivät vasta steariini- ja parafiinikynttilöiden teollisen valmistuksen myötä 1830-luvulla. Suomessa kynttilät olivat pitkälle 1800-luvulle ylellisyystavaraa. Ne saattoivat muodostaa osan työmiehen palkasta ja niitä käytettiin lähinnä juhlavaloina. Oli tärkeää, että jouluna köyhemmissäkin tuvissa saatiin polttaa edes yhtä kynttilää. Tämän vuoksi talolliset usein jakoivat joulukynttilöitä palkollisilleen. Teollisesti valmistettuja joulukuusen kynttilöitä myytiin 1870-luvulta alkaen.

 

Maailman ensimmäiset ulkokuusen sähkövalot syttyivät vuonna 1882, kun hehkulampun keksineen Thomas Edisonin ystävä Edward H. Johnson valaisi oman joulupuunsa New Yorkissa kahdeksallakymmenellä punaisella, sinisellä ja valkoisella hehkulampulla. Aluksi valojen tekniikka oli kuitenkin niin hankalaa, kallista ja ammattiasentajan apua vaativaa, että vasta seuraavalla vuosikymmenellä niitä tuli kauppoihin. Pitkään niihin oli varaa vain varakkaimmilla.

 

Vuonna 1894 Tampereen kauppatorilla sytytettiin kuuseen värilliset sähkövalot. Ne pysyivät ainoina uuden vuosisadan vaihtumiseen saakka, jolloin muihin kaupunkeihin saatiin valaistuja kuusia. Sisäkuusen sähkövaloja alettiin myydä 1910-luvulta alkaen, mutta ne yleistyivät sattuneiden palohaavereiden vuoksi aiemmin koulujen kuusijuhlissa kuin yksityiskodeissa.

 

Painemittareita, lasten sänkyjä, käkikelloja, valutöitä

 

Kope, alkujaan Kone ja pelti, oli tohtori Frejvid Borgin 1940-luvun alussa Naantaliin perustama monitoimiyritys. Siellä toimi niin rautavalimo, puutyö- kuin kojetehdaskin. Tuotanto käsitti myös erilaisia sähkökoneita ja lämpövastuksia. 1950-lähtien tehtaalla koottiin myös kelloja. Tasku- ja rannekellojen ohella valmistettiin noin kymmentä erilaista pöytäkellomallia sekä lukuisia seinäkellomalleja. Yritys lopetti vuonna 1976.

17.5.2016
kk_122013.jpg
Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.