Marraskuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen. Esineisiin voi tutustua pääkirjastossa sijaitsevassa vitriinissä kirjaston aukioloaikoina.

 

Marraskuun esine muistuttaa talvisodasta

 

Naantalin museon marraskuun esineeksi on valittu museon arkistoon kuuluva talvisodan aikainen ilmavalvontapäiväkirja. Repaleinen, täyteen kirjoitettu päiväkirja on muisto 30. marraskuuta 1939 syttyneestä talvisodasta.

 

Ilmavalvonta Naantalissa

Naantalissa ilmavalvontaa varten oli perustettu neljä valvontapaikkaa: Luonnonmaan Linnavuorelle, Ukko-Pekan sillan kaupunginpuoleiseen päähän, Luikkioon ja Kuparivuoren laelle, jossa vieläkin on kivinen bunkkeri tästä muistona. Vartiopaikoista oli puhelinyhteys taiteilija Axel Haartmanin Luostarinkadulla sijainneeseen taloon, jonne viestikeskus oli sijoitettu. Luostarinkadulta oli suora yhteys Turkuun. Valvontaa suorittivat niin suojeluskuntalaiset, lotat kuin siviilihenkilötkin.

 

Ilmavalvontapäiväkirja


Lyijykynämerkintöjä sisältävä päiväkirja pitää sisällään päivittäiset havainnot yli lentävistä koneista. Ilmahälytyksiä tehtiin useita päivän aikana sodan kestäessä, sillä viholliskoneet ylittivät Naantalin matkallaan Turkuun, sekä palatessaan sieltä. Turusta oli palaamassa myös se kahdeksan viholliskoneen partio 27.12.1939, joka pudotti pomminsa ensin Karvetin pellolle, sitten Viluluodon seisakkeen lähettyville ja lopulta Henrikinkadulle kaupunkialueelle, osuen asemapäällikön virka-asuntoon. Kukaan ei kuollut, mutta kaksi henkilöä loukkaantui. Viimeiset pommit pudotettiin vielä Ukko-Pekan sillan pieleen Raumakarin itäkärkeen. Ilmavalvontapöytäkirja raportoi pommeja olleen kaikkiaan 17 kappaletta.

 

Myös muita pommien pudotuksia on raportoitu. Luonnonmaalla Kukolan kylässä neljä pommia pudotettiin pellolle ja kaksi pommia metsään. Ehkä pommit olivat jääneet pudottamatta Turkuun, joten päätettiin jättää ne sitten paluumatkan varrelle. Pommikoneet ovat näkyneet ja kuuluneet Naantalin taivaalla, 12.1.1940 kello 11.45 raportoitiin 24–27 koneen ylittäneen Naantalin.

 

Päiväkirjaan on kerätty muitakin tietoja. Siitä löytyy mm. luettelo kiväärien ja pistimien lukumääristä, työkalujen lukumääristä, talvivaatteista, suksista, yleensäkin kaikesta tarvittavasta. Valvontaa suorittavat ovat myös jättäneet viestejä toisilleen päiväkirjan sivuille. Päiväkirja on toiminut myös muistikirjana. Myös ympäristökunnissa suoritettuja havaintoja on kirjattu päiväkirjaan.  Näitä on raportoitu Lemusta, Maskusta, Nousiaisista, Mietoisista, Karjalasta ja Mynämäeltä.

 

Talvisota päättyi 13.3.1940, kestettyään 105 päivää. Naantalin museo on jo useamman vuoden yhdessä veteraanijärjestöjen kanssa kerännyt sodanaikaista aineistoa. Ja keräämme yhä. Muistutamme siis jälleen kerran, säilytetään yhdessä muistot jälkipolville!17.5.2016
Kuva: Sirpa Ollila
Kun klikkaat kuvaa, se aukeaa suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Marraskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.