Tammikuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen. 

Ensimmäisen esineen, sormustimen, myötä palaamme kirkon ympärillä sijainneeseen luostariin, jonka perustamisesta alkaa myös Naantalin kaupungin historia. Sormustin löydettiin vuonna 2005 hautausmaan reunalla, luostarin takapihan alueella tehtyjen arkeologisten kaivausten yhteydessä. Samassa yhteydessä löytyi paljon muutakin tekstiilien valmistuksesta kertovaa käyttöesineistöä.

Sormustimia on käytetty hienoissa ompelutöissä, joita naiset tekivät. Koska ne löytyivät vanhat luostarialueen laitamilta, voidaan olettaa, että esiin kaivetut löydöt kertovat meille juuri birgittalaisnunnien toimista. Naantalin birgittalaisluostari oli tunnettu käsityötuotteistaan. Luostarissa harjoitettiin erityisesti ompelua ja kudontaa. Nunnat ompelivat taidokkaita kirkkotekstiilejä kuten alttarivaatteita ja messukasukoita mm. luostarikirkkoon ja Turun tuomiokirkkoon.

 

Naantalin perustaminen

 

Vuonna 1438 Täljen kirkolliskokous ehdotti nunnaluostarin perustamista Lounais-Suomeen. Paikaksi suunniteltiin aluksi Maskua, sitten Perniötä. Molemmat paikat osoittautuivat kuitenkin epäsopiviksi, ja kun unionikuningas Kristoffer Baijerilainen 23.8.1443 vahvisti luostaripaikaksi Raision Ailosten niemen, hän antoi samalla oikeudet kaupungin perustamisesta luostarin alaisuuteen. Naantalin kaupunki sai alkunsa. Vielä samana vuonna aloitettiin rakennustyöt Vadstenan emäluostarin valvonnassa. Ensimmäinen paikalle noussut kirkko tehtiin hirrestä, mutta samalla käynnistettiin jo kivikirkon rakentaminen. Se valmistui parikymmentä vuotta myöhemmin.

 

Kaupungin muodostuminen

 

Naantalin kaupunki perustettiin luostarin lähellä olevalle niemelle Raumanvuoren ja Lahdenperä-nimisen merenlahden väliin. Aluksi luostarin ja kaupungin välillä kulki lautta, myöhemmin siihen valmistui silta. Sillan vieressä oli pieni tori, jonka reunaan kaupungin pääkadun Isokadun varteen rakennettiin Naantalin hallinnollinen keskus raatihuone. Raatihuoneella kokoontui nimensä mukaisesti raati eli kaupungin johto sekä kaupungin kirjuri. Talon kellarissa säilytettiin Naantalin sinettiä, vaakunaa sekä muita tärkeitä asiakirjoja ns. kaupungin kirstussa. Isokatu lähti raatihuoneen vierestä myötäillen Raumanvuoren alarinnettä seuraten merenlahden rantoja lähtien kohti Raisiota ja Turkua. Keskiajan kuluessa pääkadulta lähti erkanemaan pienempiä katuja ja kujia. Varhaisin asutus keskittyi Isokadun varteen sekä torin ympärille, missä sijaitsivat varakkaiden porvareiden kivikellarein varustetut talot. Kadun päässä rakennukset olivat vaatimattomampia.

 

Luostarin lyhyt kukoistus ja loppu

 

Luostari ja kaupunki elivät 1400-luvulla loiston ja kasvun aikaa. Luostarikirkko oli keskiajalla yksi maan suurimmista kirkoista. Sen ympärille rakentuivat nunna- ja munkkiluostarit. Luostari oli suosittu pyhiinvaelluskohde ja vierailijat vaurastuttivat kaupunkia monella tapaa. Kukoistuksen aika ei kestänyt kauaa, sillä jo 1500-luvulla kulkutaudit ja luostarin lakkautus uskonpuhdistuksen myötä riuduttivat kaupunkia. Kuninkaan päätöksellä vuonna 1577 luostarikirkko muutettiin seurakunnan kirkoksi. Luostarirakennusten purkamisen tai rappeutumisen myötä Naantalin viimeiset nunnat muuttivat kaupungin puolelle. Luostarirakennusten tiilet ja kivet toimivat seuraaville sukupolville niin kellareiden, uunien kuin talojen kivijalkojenkin rakennusmateriaalivarastona. Näin luostarikin on edelleen jatkanut olemassaoloaan eräänlaisena osana kaupunkia.

 

Arkeologinen löytöaineisto on Kansallismuseon omaisuutta ja deponoituna Naantalin museoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.5.2016

 

Kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Tammikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.