Toukokuun esine 2013

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Naantalin kaupunki täyttää tänä vuonna 570 vuotta, jonka vuoksi museon tämän vuoden kuukauden esineet on valittu juhlavuotta silmällä pitäen.

 

Muistatko Arlan?

 

Naantalin museon toukokuun esine on valokuva 1940-luvulta. Kuvan takana on päivämäärä 24.7.1946, sen on ottanut E. A. Vesa Turusta. Valokuvassa joukko tyylikkäitä naisia - on mukana yksi mieskin - seisoo naantalilaisen ravintolan portailla. Moni varmaan tunnistaa ravintolan, jotkut nimellä Arla toiset Naantalin Hovi. Harvempi sen sijaan tietää, että se on joskus ollut myös Café Central.

 

Osoitteessa Kaivokatu 11 sijaitseva tontti on nimeltään Kias ja Anungi. Tontilla olevaa rakennusta pystytään jäljittämään vuoteen 1900, jolloin sen omisti neiti Ebba von Pfaler. Aluksi yksikerroksiseen rakennukseen perustettiin kahvila, Café Central, jossa oli ruokatarjoilua. Myöhemmin rakennettiin toinen kerros, johon valmistui kesähuoneita. Kahvilaa pidettiin ”hienompien ihmisten” paikkana, siellä oli oikein tarjoilijatkin.

 

Vielä sota-aikana ravintola oli nimeltään Café Central. Vuoden 1943 Naantali-esitteessä kahvilan mainoksessa sanotaan, että ravintola ”suosittelee ruokasaliaan hauskoilla ja avaroilla verannoilla”.

 

Café Centralista Arlaksi

 

Sodan jälkeen nimeksi muutettiin Arla, armon laakson mukaan todennäköisesti. Omistajan, Osuuskaupan, toimesta rakennus uusittiin täysin, vanha huvilatyyppinen rakennus muuttui niin paljon, ettei sitä tuntenut entisekseen. Mainosten avarat verannat rakennettiin umpeen ja seinät saivat terastirappauksen. Menetelmä oli tuohon aikaan uusi ja hyvin kallis, mutta hieno.

 

Arla mainosti itseään komeasti vuoden 1957 kylpyläesitteessä:

Hotelli – Ravintola Arla

Ainoa I luokan Hotelli - Ravintola Naantalissa

 Avoinna ympäri vuoden

 Illallistanssiaiset kesäkautena joka ilta

 

Naantalin Hoviksi Arla muuttui 1970-luvulla. Näin vähitellen aikojen ja omistajien vaihtuessa syntyi se Naantalin Hovi, jonka me muistamme ja joka tuhoutui tulipalossa 31.1.2013.

Monille Naantalin Hovi oli muistojen paikka. Siellä vietettiin monta hauskaa hetkeä vuosien varrella. Kävin siellä joskus minäkin, Ritva.

 

Katso kuvaa tarkkaan, tunnistatko itsesi ja jonkun muun kuvasta. Mikäli tunnistat, niin ilmoitathan siitä meille Naantalin museoon, puh. 02 4352 727 tai sähköpostilla museo@naantali.fi.

 17.5.2016

 

kuva.jpg

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Toukokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.