Elokuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Siluetti vai Silhuetti, varjokuva kuitenkin

 

Naantalin museon elokuun esine on siluettikuva Naantalin vanhan kylpylän pitkäaikaisesta lääkäristä, tohtori Hans Söderlingistä. Hans Söderling oli syntynyt Naantalissa vuonna 1877. Hän toimi aikoinaan Naantalin kaupungin lääkärinä ja myöhemmin vuosina 1906–1923 Naantalin vanhan kylpylaitoksen lääkärinä. Hän kuoli Turussa vuonna 1933.

 

Ääriviivakuvio tai varjokuva vaalealla pohjalla on ikivanha kuvien ja kuvioiden ilmaisutapa. Tapa on kotoisin itämailta ja sitä käytettiin yleisesti myös muinaisessa Egyptissä ja Kreikassa. Varjo- tai ääriviivakuvat tulivat uudelleen tunnetuiksi Ranskassa eläneen rahaministerin, Étienne de Silhouetten (1707–1767) ansiosta. Ko. rahaministeri tuli tunnetuksi säästäväisyyskampanjastaan. Hän paransi Ranskan huonoa taloutta määräämällä aiemmin veroista vapaat aateliset maksamaan veroja – esimerkiksi muotokuville määrättiin ylellisyysvero – tällöin kalliit muotokuvat korvattiin pahvista leikatuilla profiilikuvilla. Rahaministerin säästäväisyyskampanja ei saanut kansalaisten tukea, ja niin liikasäästäväisyydestä alettiin käyttää sanontaa ”à la Silhoutte”. Profiilikuvat sen sijaan saivat suuren suosion ja niitä alettiin kutsua silhueteiksi. Niitä on myös kutsuttu ”köyhän miehen miniatyyreiksi”.

 

Yksinkertaisin tapa valmistaa silhuetteja oli piirtää kuvattavasta henkilöstä lankeavan varjon ääriviivat valkealle paperille ja leikata siihen aukko ääriviivoja pitkin. Kun paperi kiinnitettiin tummalle pohjalle, näkyi siinä aukon rajaamana silhuetti. Silhuetteja voitiin valmistaa myös suoraan paperille tai pahville piirtämällä tai tummasta paperista leikkaamalla. Taitava silhuettitaiteilija leikkaa henkilön muotokuvan saksilla, se voidaan tehdä myös repimällä tai tussilla. Suomessa ehkä kuuluisin silhuettitaiteilija on ollut Emil Cedercreutz (1879–1949). Muita silhuettitaiteilijoita ovat olleet mm. Sirkka Lekman, Eero Manninen, Väinö Kemppainen ja Kara Walker.

 

Silhuetti vai siluetti, kumpaa nimitystä käyttää? Kielitoimisto suosittelee yksinkertaista muotoa siluetti, mutta ei toinenkaan versio ole väärä.

17.5.2016
Söderling_kork700.jpg
Klikkaamalla kuvaa se aukeaa suuremmaksi

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.