Heinäkuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Heinäkuun esineeksi Naantalin museo valitsi Unikeonkestien T-paidan vuodelta 1992. Unikeonpäivä tunnettiin Suomessa jo varhaisella keskiajalla. Se mainitaan Hemmingin virsikirjan kalenterissa 1652, jolloin se oli 26.6. Päivä on ollut 1700-luvun alusta alkaen almanakassa 27.7. Unikeonpäivä oli alun perin seitsemän efesolaisen marttyyrin muistopäivä, jotka tarinan mukaan pakenivat keisari Deciuksen vainoja luolaan vuonna 249 ja nukkuivat vainoajan yli vuoteen 447.

 

Kansan keskuudessa päivään kuuluvat uskomukset liittyivät kesän lopulla vietettyyn kekriin, elonkorjuujuhlaan. Sen tunnuksena oli uskomus viimeisenä olemiseen liittyvään epäonneen. Kukaan ei halunnut olla viimeinen, sillä huono onni saattoi seurata asianomaista koko vuoden. Viimeisenä herännyt oli talon laiskin seuraavan vuoden.

 

Unikeonpäivä Naantalissa

 

Naantalin unikeonpäivä juontaa juurensa 1800-luvun loppupuolen kylpylän loistokaudelta, jolloin asiakasmäärän kasvu vaati kehittämään vieraille huveja. Unikeonpäivän aamuna kokoonnuttiin kello 7.00 Merisaliin nauttimaan Viluluodon lähteen terveysvettä. Merisalista lähdettiin kulkueena kohti Kuparivuorella sijainnutta Alppilan huvimajaa. Matkalla huudettiin, laulettiin, soitettiin, heiteltiin takiaisia sekä kolisteltiin talojen seiniä ja ikkunoita, jotta viimeiset nukkujat saatiin hereille. Päivä huipentui tanssiaisiin Merisalissa.

 

Koska vanhat ja sairaat kylpyvieraat valittivat juhlan aiheuttamaa häiriötä, sen järjestäminen oli 1910-luvulla kiellettyä. Juhlat jatkuivat kuitenkin hiljaisempana kylpy- ja kesävieraiden aamujuhlana Merisalissa ja tanssiaisina illalla. 1920-luvulta säilyneen kuvauksen mukaan unikeonpäivän juhla oli pääasiallisesti kesä- ja kylpyvieraiden juhla, jota Naantalin asukkaat yleensä seurasivat vierestä. Kaupungin lapset ja nuoret osallistuivat päivän ohjelmaan ainakin myymällä takiaisia, joita oli pakattu markan hintaisiin paperipusseihin.

 

Pulakausi ja toinen maailmansota vähensivät kylpyvieraiden määrää, mutta 1950-luvulla asiakkaiden määrä kääntyi jälleen nousuun. Kylpylään palkattiin kesäkaudeksi nimekkäitä taiteilijoita huvi-intendenteiksi ja unikeonjuhlaa pyrittiin elvyttämään. Uutena kohokohtana tuli unikeon veteen heitto vuonna 1958. Kymmenen vuoden ajan unikeko oli aina seurahuoneen vahtimestari Jaakko Sajo, kunnes 1969 päätettiin valita joka vuodelle oma unikekonsa, joku ansioitunut ja Naantalille kunniaa tuottanut henkilö.

 

Kylpylätoiminnan loputtua vuonna 1963 päivän vieton luonne muuttui ja lanseerattiin ajatus Naantalista valtakunnallisena unikeonpäivän viettopaikkana. 1970-luvun alussa juhlasta tuli monipäiväinen kokonaisuus, unikeon kestit. Juhlat aiheuttivat järjestyshäiriöitä ja rauhattomuutta. Tultaessa 1980-luvun lopulle päivän ohjelmaa muokattiin rauhallisemmaksi ja perhematkailukohteen imagoon sopivammaksi.

 

Nykyisin unikonpäivää vietetään vakiintuneen kaavan mukaan. Juhlintaan kuuluu kiinteästi herätyskulkue, unikeon mereen heitto, lasten pukukilpailu ja markkinatori kauppiaineen.17.5.2016
Kuva: Mari Termonen
Klikkaamalla kuvaa näet siitä suuremman version.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.