Helmikuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Naantalin museon helmikuun esineenä on Soinisten kartanon pellolta 1970–80-lukujen vaihteessa kyntötöiden yhteydessä multapaakusta löytynyt kylpynukke, Frozen Charlotte (jäätynyt Charlotte). Nukkeja valmistettiin 1850-luvulta lähtien 1920-luvulle saakka erityisesti Saksassa. Koska nukke on posliinia, sen saattoi ottaa huoletta mukaan kylpyammeeseen pelkäämättä sen kastumista. Osa nukeista myös tehtiin kelluviksi. Nuket olivat kaikki melko samanlaisia ja niitä yhdistää valkoinen alaston vartalo, jossa ei ole liikkuvia osia. Nuken kädet taittuvat yleensä eteenpäin ja siksi suurella osalla nukkeja kädet katkesivat jossain vaiheessa, kuten tälläkin. Ehkä tämä nukke heitettiin sen vuoksi tunkiolle ja tätä kautta päätyi multapaakkuun. Frozen Charlotte -kylpynukeilla oli usein punatut huulet ja mustat hiukset, vaikka muitakin värejä käytettiin. Myös maalaamattomia nukkeja valmistettiin.

 

Frozen Charlotte sai nopeasti rinnalleen poikanuken nimeltään Frozen Charlie. Sen erotti Charlotesta poikamainen hiustyyli. Nukkejen koot vaihtelivat hieman ja aivan pienimpiä saatettiin käyttää viilentämisen jälkeen myös teekupissa jäähdyttämään juomaa tai leivottuna yllätykseksi kakun sisälle. Pieniä nukkeja käytettiin lisäksi nukkekotileikeissä.

 

Jäätynyt tyttörukka

 

Nuken tarkoitus oli näyttää paikalleen jäätyneeltä, paleltuneelta, jonka vuoksi ne jätettiin valmistaessa valkoisiksi. Nukke sai nimensä Yhdysvaltalaisen Seba Smithin tammikuussa 1840 kirjoittaman runon Young Charlotte mukaan. Smith oli lukenut New York Observerista artikkelin rekimatkalla rakastettunsa kanssa olleesta ja kuoliaaksi jäätyneestä nuoresta naisesta, jonka pohjalta hän kirjoitti runonsa. Lehtikirjoitukselle ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta ole koskaan löytynyt todenperäisyyttä. Runo Young Charlotte kertoo tytöstä, Charlotesta, joka asuu vanhempiensa kanssa vuorenrinteellä kaukana kaikesta muusta. Uudenvuoden iltana tytön rakastettu Charles tulee hakemaan häntä tanssiaisiin reellä, jolloin äiti yrittää saada tytärtään ottamaan viltin ympärilleen. Charlotte ei halua olla piilossa katseilta vaan haluaa tulla nähdyksi ja sanoo silkkiviittansa olevan tarpeeksi lämmin. Parin saapuessa tanssiaispaikan ovelle on Charlotte jäätynyt kuoliaaksi ja jonkin aikaa myöhemmin Charles kuolee suruun. Runon Charles on poikanuken esikuva.

17.5.2016
frozen charlotte_kork600.jpg
Klikatessasi kuvaa se avautuu suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.