Huhtikuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Huhtikuun esineeksi Naantalin museo valitsi kokoelmistaan putkilukon, joka 1920-luvun alussa löytyi Naantalin vanhakaupungista Niemen talon pihamaalta. Samalla paikalla olleessa rakennuksessa asui vuosina 1450–1452 Turun piispa Maunu Tavast. Tontti on kulkenut yhteisnimellä Storrandala, Njemis, Filius.

 

Alkeellisen lukon on katsottu käsittävän kahdesta osasta koostuvan salparakenteen, jossa on koppa ja sen sisällä laitteisto. Kunnollisen lukon tuntomerkkeinä on avain, jousi, luistin tai salpa ja sylinteri eli koppa. Ihmiset turvasivat jo esihistoriallisella ajalla kotejaan ja omaisuuttaan lukoilla. Lukkoja oli alkujaan kahdenlaisia, sekä käsin että avaimella avattavia. Myöhemmin niistä kehittyi monimutkaisempia. Avaimella avattavista lukoista on löytynyt merkkejä jo neljän tuhannen vuoden takaa. Vanhimmat ja alkeellisimmat lukot olivat puusta. Suomessa oli aiemmin tärkeintä turvata lukolla talousrakennukset. Asuinrakennuksen kohdalla lukitsemista ei koettu yhtä tarpeelliseksi. Usein oven eteen jätettiin vain luuta merkiksi siitä, että talonväki on poissa.

 

Putkilukosta on käytetty myös nimeä kiinalainen riippulukko. Nimi tulee siitä, että kiinalaiset keksivät varsinaisen putkilukon ja lisäksi putkilukko kuuluu riippulukkoihin ollen niistä vanhimpia. Lukkotyyppi on laajalti levinnyt yli Aasian ja Euroopan ja on hyvin vanha. Putkilukon kehitys on lähtenyt kahdesta puukappaleesta, putkesta ja palikasta, kehittyen siitä monimutkaisemmaksi. Lukon mekanismi muodostuu runkoon sijoitetusta luistimesta, jonka sivuille on kiinnitetty päistään luistimen kärkeen suunnattuina vahvat jouset, joiden toiset päät ovat suunnattuina luistimen kantaan muodostaen haarukan. Kun luistin jousineen työntyy lukkokaaren reiän läpi, haarukkapäät menevät haralleen ja estävät luistinta liukumasta ulos. Kun avain laitetaan lukkoon, jouset litistyvät päin luistinta, jolloin se liikkuu vapaasti ulos ja lukon kaari vapautuu, jolloin lukko avautuu. Putkilukko on mahdollisesti kulkeutunut meille viikinkien mukana idästä. Inarista on löytynyt putkilukko, joka on ajoitettu 900–1100-luvuille.

 

Kautta maailman lukoilla ja avaimilla on uskottu olevan taikavoimia, olivathan ne usein metallia, jolla oli jo itsestään maagillisia voimia. Esimerkiksi uskottiin, että sielu ei voi jättää ruumista, jos lukot ja salvat oli talossa suljettuina. Samoin synnytyksen aikaan oli talosta hyvä avata kaikki lukot ja päästä ne näin ”pakkotilastaan”, jolloin ne olisivat myötämielisiä synnytyksessä.

 

Synnytysluku:

Päästä piika pintehist,

vaimo vatsan vääntehist,

avvaa auk lihaine rukko,

luine lukko lonkuttele,

5 päästä koprist kovist!

 

Rautu, Vakkila. Kerääjä: Lauri Laiho, 1907.

 

Kolehmainen, Alfred. Lukkoperinne. Helsinki 1988.

17.5.2016
Kuva: Mari termonen
Klikkaamalla kuvaa saat sen suurenemaan.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.