Joulukuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Naantalin museon joulukuun esine on uudenvuoden kortti 1910-luvulta

 

Unohditko lähettää joulukortin?  

Ei hätää, lähetä uudenvuoden kortti!

 

Näin varmaankin moni ajatteli muutama vuosikymmen sitten. Nykyisin lähetämme pelkästään joulukortteja, tai olemme yhdistäneet kaksi toivotusta: ”Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!” Nykyaikaa on lähettää tekstiviesti. Niin aika muuttuu.

 

Uudenvuodenkortti on itse asiassa vanhempi kuin joulukortti. Ensimmäinen joulukortti painettiin Englannissa 1843, Victoria ja Albert -museon ensimmäinen johtaja Sir Henry Cole tilasi taiteilija John Calcott Horsleylta joulutervehdykseksi kortin. Joulukortit yleistyivät Euroopassa 1860–1870-luvulla. Painettuja uudenvuodentervehdyksiä tunnetaan 1700-luvun puolivälistä alkaen. Kortit olivat pitsikortteja, roso- tai kuvioreunaisia värikkäitä kuvioita sisältäviä taideteoksia. 1800-luvun alkupuolelta lähtien uudenvuodentervehdyksenä voitiin käyttää myös koristeellista käyntikorttia, johon tarvittava toivotus kirjoitettiin. Nykyisen tyyppiset kuvakortit yleistyivät siirryttäessä 1800-luvulle.

 

Neliapiloita ja possuja

 

Uudenvuoden kortit ovat toivoa täynnä. Niiden kuva-aiheet ovat sisältävät onnen symboleita. Niissä toistuvat neliapilat ja hevosenkengät, possut ja rahasäkit. Vanha vuosi kuvataan usein kumaraselkäisenä ja pitkäpartaisena ukkona, uusi vuosi taas on pieni lapsi tai kaunis nuori neito. Usein korttiin on kuvattu kellotaulu, jonka viisarit osoittava kello kahtatoista, tai niitä ollaan siirtämässä kohti kahtatoista. Vuosilukukortit ovat myös olleet suosittuja aiheita, numeroita saattoi kiertää esim. kukkaköynnös.

 

 

Naantalin museo on jälleen avannut ovensa jouluksi. Näyttelystä löytyy lisää uudenvuoden kortteja – ja taikoja. Tervetuloa!

 

 

Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 

Ps. Huomaatko kortissa jotain erityistä?

17.5.2016
joulukuu2014_lev600.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat kortin aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Joulukuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.