Lokakuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

 

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

PÄÄSTÖKIRJA – TYÖ- JA PALKKATODISTUS

 

Naantalin museon lokakuun esineeksi on valikoitunut piika Olga L:n päästökirja 1800-luvun lopulta. Päästökirja oli pieni, painettu, kovakantinen vihko, jota palkollisten oli pidettävä mukanaan. Se toimi yhdistettynä työtodistuksena ja palkkakuittina. Päästökirja perustui lakiin ”Otteita Keisarillisesta palkkaussäännöistä isännille ja palkollisille, annettu tammikuun 30 päivänä 1865”.

 

Entisaikaan perheet olivat suuria, joten monelle tytölle ainoa vaihtoehto elannon saamiseksi oli lähteä piiaksi. Piiat olivat palvelustyttöjä/naisia, jotka tekivät taloissa töitä monilla nimikkeillä: oli pikkupiikaa, vähäpiikaa, emäntäpiikaa, karjapiikaa, navettapiikaa jne. töiden ja iän mukaan. Useasti työura päättyi avioliittoon ja oman talouden perustamiseen. Naimattomaksi jääneet piiat saattoivat jatkaa palvelusaikaansa lopun elämää. Palveluaika oli 1800-luvun alusta lähtien tavallisesti vuosi Mikkelin-päivästä (29.9.), jolloin pidettiin Mikkelin- eli pestuumarkkinoita.

 

Päästökirjan ensimmäisellä sivulla oli sekä työntekijän että työnantajan henkilötiedot sekä työnantajan arvosanat työntekijästä. Arvion kohteena ovat olleet terveys, rehellisyys, raittius, ahkeruus, siveys, kotonapysyvyys, todenpuhuvaisuus, toimeliaisuus ja luotettavaisuus, taitavuus ulko- ja sisätöissä, kohteliaisuus isäntäväkeä kohtaan, kohteliaisuus kumppaneitansa kohtaan, menestys eläinten kanssa ja varovaisuus kalujen kanssa. Niin se aika muuttuu ja työtodistukset sen mukana! Myös palkkaedut on mainittu päästökirjassa. Olga L. on saanut rahaa, villoja, rukiita, ohria ja herneitä. Hänellä on ollut pieni perunamaa, hän on saanut voita, maitoa, lihaa, kaloja ja suolaa.

 

Olga näyttää olleen suhteellisen ahkera, rehellinen ja terve nuori nainen. Hän on ollut kohtelias eikä ole liehunut kylillä. Tämän arvion hänestä on antanut Lempisaaren vapaaherra G. von Haartman, jonka palveluksessa Olga oli tarhapiikana 1.11.1897–15.9.1899. Myöhemmin Olga toimi palvelijana Luonnonmaalla ja apulaisena Raittiusravintolassa Naantalissa vuonna 1904. Mitähän hänelle sitten tapahtui?17.5.2016
päästökirja_lev800.jpg
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Lokakuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.