Maaliskuun esine 2014

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Naantalin museon maaliskuun esine on arkistosta poimittu mustavalkoinen, jälkeenpäin väritetty postikortti Maskussa sijaitsevasta Härmälän rotkosta. Postikortti on päivätty vuonna 1906.

 

Härmälän rotko sijaitsee Maskussa, Naantalin ja Maskun rajalla. Korkean kallion kohtisuoraan halkaiseva rotko on korkeudeltaan noin 20 metriä, kapeimmalta kohdaltaan rotko on vain noin metrin levyinen. Syytä halkeaman syntymiseen ei tiedetä. On arveltu sen syntyneen maanjäristyksen seurauksena, toinen teoria arvelee sen syntyneen, kun merenpinta on ollut huomattavasti nykyistä korkeammalla ja on huuhtonut jo olemassa ollutta halkeamaa suuremmaksi.

 

Nykyään jo melkein unohtunut nähtävyys oli Naantalin vanhan kylpylän aikana suosittu käyntikohde. Vanhassa kylpylässä vannottiin terveen ulkoilman nimeen. Kävelyretkiä tehtiin Alppilaan, Kuparivuorella sijainneeseen huvimajaan ja veneellä mentiin Kultarantaan Rakkauden lähteen vettä juomaan. Myös Härmälän rotkolle pääsi helpoimmin veneellä. Naantali-opas Kylpy- ja Kesävieraille kylpykaudelta 1926 maalailee rotkosta näin: ”Mannermaalla, parin kilometrin etäisyydessä kaupungista pohjoiseen, on Härmälän rotko, ympäristön nähtävyyksistä syyllä mainittu yhtenä parhaimmista. Rotko on harvinainen ja omituinen luonnonmuodostuma korkeine valtavine vuorenseinämineen.” Pari kilometriä oli ehkä optimistinen arvio, ainakin maantietä pitkin. Kylpylästä oli mahdollisuus vuokrata soutuvene tai purjevene.

 

Postikortti on mielenkiintoinen sikäli että korttiin on painettu ”Naantali – Härmälän rotko”. Omiko Naantali mielenkiintoisen matkakohteen Maskulta? Ei kai sentään. Vanhoista kartoista käy ilmi, että aikaisemmin naantalilaisilla tiloilla on ollut maita Maskun puolella ja nimenomaan Härmälän rotkon alueella.

 

Härmälän rotko on oiva retkeilykohde, siellä kannattaa käydä. Kallion laelta on mahtava näköala Naantalin suuntaan, ja merenselän takana siintelee Luonnonmaa.
17.5.2016
Härmälä_kork700.jpg
Kuva avautuu suurempana kun klikkaat sitä

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Maaliskuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.