Elokuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon elokuun esine on taulu, käsin väritetty valokuva nuorehkosta miehestä. Tämä kuukauden esine on samalla muistutus Naantalin museon kesänäyttelystä
”Liikkumatta olkaa hyvä! Valokuvauksen historiaa ja kuvia Naantalista”

Jos et vielä ole käynyt tutustumassa näyttelyyn, niin tervetuloa!


Valokuvauksen kehittäminen oli oman aikakautensa suurimpia keksintöjä. Se saavutti nopeasti suosiota kaikkialla maailmassa. Sen teknologia kehittyi huimaa vauhtia. Värivalokuva kuitenkin antoi odottaa itseään aina 1900-luvun puoliväliin asti.


Valokuvauksen alkuaikoina ei ymmärretty turvallisten materiaalien ja sopivien olosuhteiden välttämättömyyttä valokuvan säilymisen kannalta. Kuvien haalistuminen oli kuitenkin tunnustettu ongelma ja värityksellä ja retusoinnilla pyrittiin peittämään tätä piirrettä. Kuvan ulkoasua parantavat ja haalistumista kätkevät ehostusmenetelmät levisivät nopeasti niin ammattilaisten kuin harrastajienkin keskuuteen.


Valokuvaajat olivat usein taitavia myös värittämisessä. Suurimmissa valokuvaamoissa saattoi olla ammattivärittäjiä, usein entisiä miniatyyrimaalareita, joiden työt olivat vähentyneet valokuvauksen yleistymisen myötä. Värittämällä korostettiin nimenomaan muotokuvia ja maisemakuvia, mutta myös valokuvapostikortteja.


Muotokuvissa haluttiin usein korostaa esimerkiksi koruja, lisätä väriä silmiin, poskiin tai huuliin. Joskus värittämisessä mentiin liiallisuuksiin, eikä kuvassa näkynyt lainkaan alkuperäistä pintaa. Tai silmien värityksellä saatiin aikaan kuvan mallille pistävä katse. Väriä saatettiin lisätä myös hiuksiin ja viiksiin sekä kravattiin, kuten kuvan miehellä.


Valokuvien värityksessä käytettiin monia erilaisia väriaineita vesiväreistä öljyväreihin, hiileen ja väriliituihin. Pienten yksityiskohtien värittämiseen käytettiin sivellintä, kun taas laajempien alojen värittämiseen käytettiin kankaanpalaa tai sormenpäitä.


17.5.2016


Kuva: Mari Termonen, Naantalin museo


NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Elokuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.