Heinäkuun esine 2015

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Naantalin museon heinäkuun esine on hiuksista valmistettu kaulakoru 1800-luvulta. Siitä miten ja missä hiuskorut ovat alkujaan syntyneet, ei ole tarkkaa tietoa. Kuolleiden hiuksista alettiin valmistaa lasikannen alle punottuja muistokoruja 1600-luvun lopulla. Päälle kirjottiin vainajan nimikirjaimet. Toinen vaihtoehto oli punoa vainajan hiuksista hiuskukkia muistotauluun.


Elävien ihmisten hiuksista tehdyt korut olivat suosittuja 1800-luvun alusta noin sata vuotta eteenpäin. Tyypillisesti ne olivat sormuksia, kellonperiä, kaulakoruja, rintaneuloja sekä ranne- ja korvakoruja. Hiuskorut olivat ystävien ja rakastavaisten lahjoja.


Tummista, ei mustista hiuksista


Hiuskoruissa käytettiin lähinnä tummanruskeita hiuksia, joskus vaaleita, mutta mustia ei juuri koskaan. Poikkeuksen muodostivat vain muistokorut, joissa käytettiin vainajan omia hiuksia. Hiuskoruja valmistettiin neljällä tapaa; solmimalla, leikkaus- ja liimaustekniikalla, maalaustekniikalla hiusmurskasta sekä hiustuolissa punomalla. Punominen oli näistä ylivoimaisesti yleisin ja suosituin valmistustapa. Korut pyrittiin punomaan yhden hiussuortuvan pituudesta. Korut punottiin hiustuolilla, jonka päälle hiukset aseteltiin painojen varaan säteittäin. Valmistaminen muistutti paljon nypläämistä, sillä hiuskorun rakenne syntyi hiussuortuvapareja siirtämällä. Näin muodostui ristikkäisiä ja kierteisiä punoksia.


Koruja jatkettiin lisäämällä jatkokohtaan helmi. Helmen aihio tehtiin puusta tai pahvista ja ympärille kierrettiin hiussuortuvaa neulan ja apulangan avulla, kunnes sen pinta peittyi. Päät vedettiin apulangan avulla helmen sisälle piiloon. Jatkokohta vahvistettiin liimaamalla tai ompelemalla, jottei koru rikkoontuisi.


Hiuskorun valmistus aloitettiin pesemällä, puhdistamalla ja häkilöimällä hiusnippu. Näin se puhdistettiin rasvasta ja liasta. Hiusten latvat järjestettiin samansuuntaisesti, letitettiin ja tämän jälkeen pestiin ja kuivattiin.


Taitavia tekijöitä


Suomeen taito valmistaa koruja levisi sekä idästä että lännestä. Valmiita koruja Suomeen tuli Ruotsista. Hiuskorujen suosion ollessa huipussaan olivat tärkeimpiä valmistuspaikkakuntia Ruotsin Våmhus ja Mora, missä niitä valmistivat erityisesti nuoret 14–20-vuotiaat naimattomat naiset, dalkullat. Myös Englanti, Saksa, Latvia ja Suomi olivat tunnettuja taidokkaista punojista. Suomessa korujen tärkeimpiä valmistus- ja myyntipaikkakuntia olivat Turku, Helsinki ja Nauvo. Täällä koruja valmistivat yleisesti säätyläisnaiset, sillä he olivat tottuneet nypläämään ja oppivat hiuskorujen punonnan nopeasti. Taitoa opetettiin myös ns. rouvasväenkoulussa. Kartanot, pappilat ja porvariskodit olivat paikkoja, joissa koruja erityisesti tehtiin. Koruilla saattoi ansaita rahaa, tosin säätyläisnaiselle myyminen ei ollut suotavaa. Rahaa saattoi hankkia lisäksi myymällä hiuksiaan.


Koruja valmistettiin Suomessa myös ammattimaisesti. Monet parturit saivat tästä uuden tulonlähteen. Naisia kehotettiin silti opettelemaan taito, sillä ammattimaisissa punojissa esiintyi huijareita, jotka käyttivät hevosenjouhia. Punonnasta julkaistiin opaskirjoja ja ohjeita jaettiin naistenlehdissä. Korujen taidokkaat metalliosat, kuten lukot, teetettiin kultasepällä.


Lue lisää:


http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3637/HIUSKORUT+Historia+ja+konservointi+tekstiilikonservaattorin+nakokulmasta.pdf?sequence=1


Glorian antiikki 8/2014


http://72.14.207.104/search?q=cache:4bm6iRZsdroJ:www.rauma.fi/kulttuuri/Pitsiviikko/2004/n%C3%A4yttelyt/hiustaide.htm+hiuskorut&hl=fi&gl=fi&ct=clnk&cd=8

17.5.2016

Kuva: Mari Termonen

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Heinäkuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.