Helmikuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.

 

Vuoden 2015 toinen esine on talvikuva

 

Naantalin museon helmikuun esine on talvinen kuva nuorista naisista suksineen. Kuva on ajankohtainen, sillä onhan helmikuu hiihtolomien aikaa.

Suomalaiset ovat aina hiihtäneet. Maailmansotien välinen aika oli Suomessa hiihtoharrastuksen suuri nousukausi. Hiihto koettiin kaikissa yhteiskuntapiireissä kansallisurheiluksi, joka oli luonteva ja terveellinen liikuntamuoto kaikenikäisille.

 

Hiihtolomat

 

Hiihtoloman ensimmäisiä puolestapuhujia oli Kouvolalainen voimistelunopettaja Santeri Hirvonen, joka ehdotti vuonna 1926 Kasvatus ja koulu -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa, että oppilaat tarvitsevat sisätiloissa työskentelyn vastapainoksi viikon mittaista lomaa. Lomaa jolloin lapset voisivat hiihtää ja olla ulkona. Asiaa alkoi ajaa eteenpäin 1930-luvun alussa urheilumies Lauri ”Tahko” Pihkala (1888–1981). Hiihtoloma-ajatus sai myös vastustusta. Loman pelättiin haittaavan lasten menestymistä lukuaineissa. Pihkalan vastaus tähän oli, että mikäli näin oli, oli jopa hyödyllistä jäädä luokalle. Kouluhallituksen ylitarkastaja Aaro Vartia (1881–1963) sai ajettua ajatuksen läpi kouluhallituksessa ja laki vahvistettiin 8.10.1933. Viikon pituinen hiihtoloma tuli käyttöön ensin oppikouluissa kevätkaudella 1934 ja kansakouluissa vuotta myöhemmin.

 

Sukset

 

Suksi on vanha keksintö. Jos muinaiset ihmiset kivikaudella… Kyllä vaan, sana suksi on hiihtovälineen yleisnimenä lähtöisin jo kivikaudelta. Useat vanhat kalliopiirrokset kuvaavat metsästystapahtumia. Vienan Karjalasta löytyneessä 4 000 vuotta vanhassa kallioon hakatussa ja maalatussa kuvassa kerrotaan koko metsästystapahtuma eläinten jahdista kaatamiseen saakka. Metsästäjillä on jaloissaan sukset. Maailman vanhin muinaissuksilöytö ja samalla varhaisin esineellinen todiste suksesta on suomalainen, jo vuonna 1938 löydetty Sallan (ent. Kuolajärvi) suksi. Sitä arveltiin ensin reenjalakseksi, mutta rakenteellisten yksityiskohtiensa – kuten viisi yhdensuuntaista pohjaolasta – perusteella sillä on vastineensa vain suksissa. Sallan suksi on peräisin vuodelta 3298 eaa.

Sukset ovat kehittyneet vuosituhansien aikana. Esihistoriallisella ajalla ovat yleistyneet eripariset sukset, lyly ja kalhu. Lyly oli vasemman jalan ja kalhu oikean jalan suksi. Hiihdettäessä liu´uttiin vasemman jalan varassa samalla oikealla jalalla potkien. Suksien kanssa käytettiin vain yhtä sauvaa, jolloin toinen käsi vapautui pitämään esimerkiksi metsästysasetta. Puusuksista siirryttiin lasikuituisiin ja niitä muovisiin.

 

Urheiluasut

 

Naisten urheiluasuja ovat vuosien saatossa sanelleet käytännöllisyys, tarkoituksenmukaisuus ja muoti. Käytännöllisyys ei tässä tapauksessa tarkoita parhainta mahdollista pukeutumista, vaan mitä oli käsillä. 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa yleisin käytössä ollut urheiluasu oli kudottu villapaita ja hame. Hame ei saanut olla liian pitkä, vaan polven yläpuolelle ulottuva. Asu oli edullinen vaihtoehto, sillä se oli jo olemassa. 1930-luvulla alettiin kiinnittää huomiota tarkoituksenmukaisuuteen. Oli paljon mukavampaa ja käytännöllisempää hiihtää housuissa kuin hameessa. Suomalaiset naiset alkoivat käyttää pitkiä housuja 1920- ja 1930-luvuilla työasuina ja nimenomaan urheiluasuina. Pitkät housut osoittautuivat käytännöllisemmiksi kuin aiemmin käytetyt puolipitkät ratsastus- ym. housumallit.

 

Meidän kuvamme tytöt ovat tyylikkäästi pukeutuneita ja poseeraavat tottuneesti kameralle. Heidän pukeutumisensa vastaa täysin ajan henkeä. Toisella on hame ja toisella leveälahkeiset housut, kenties ratsastushousut. Tunnetko heidät? Mikäli tunnet, ilmoita heidän nimensä kirjaston henkilökunnalle, näin museon valokuva-arkisto täydentyy.

 

Mikäli haluat tietää lisää:

 

http://www.suomenlatu.fi/@Bin/3352449/suksen_ja_hiihdon_alkuperasta.pdf

http://www.ennenjanyt.net/2006_2/referee/turunen.html

17.5.2016
helmikuu_2015_kork800.jpg
Tunnistatko hiihtäjät? Klikkaamalla kuvaa se aukeaa suurempana.

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Helmikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.