Huhtikuun esine

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11.


Hyvät tavat kunniaan


Tämä vanha, vuonna 1910 käsinkirjoitettu käytösopas löytyi museon arkistosta. Sen otsikkona on ”Esitys seurustelutavoista ym:sta.” Opas on kirjoitettu Raumalla opettajaseminaarissa, sen on laulutunnilla opiskelijoille sanellut lehtori Axel Törnudd.


Aksel (Axel) Olof Törnudd (1874–1923) oli suomalainen musiikinopettaja ja säveltäjä. Hän valmistui 1898 Helsingin orkesterikoulusta ja musiikkiopistosta, jossa oli opiskellut sellonsoittoa ja musiikin teoriaa. Törnudd toimi 20 vuotta Rauman seminaarin musiikin lehtorina. 


Hyvät käytöstavat ovat perusedellytys hyville ihmissuhteille elämän kaikissa eri vaiheissa. Ne helpottavat elämää niin koulussa, opiskeltaessa, työssä kuin vapaa-aikanakin. On olemassa sääntöjä ja normeja, joita meidän oletetaan noudattavan. 


Opas tuleville opettajille


Näin evästettiin tulevia opettajia vuonna 1910:


Seurustelutavoista:

  • kun ulkona tervehtii toista, on katsottava sitä henkilöä kohti, jolle nostaa lakkiaan mutta ei pidä kumartaa (tervehtiessä pitää ottaa paperossi pois suusta)


Kättelemisestä:

  • kätellessä ei saa pudistella tahi kohotella toisen kättä. Käteen tartutaan ilman mitään liikoja liikkeitä ja kumarretaan, mutta ei liian syvään. Kätellessä ei tarvitse katsoa toista juuri silmäterään, mutta ei liioin saa katsella sivuille


Keskustelemisesta toisen kanssa:

  • keskustelussa toisen kanssa tulee aina kääntyä hänen puoleensa. Keskustellessa ei saa raapia korvantaustaa, ei sukia hiuksiaan, ei koskea korviaan tahi kasvojaan, ei naksutella sormiaan, ei pitää käsiä housuntaskussa …


Ainoa asia, joka vuosikymmenien kuluessa on muuttunut, on sinuttelu-käytäntö. Törnudd neuvoo tulevia opettajia: ”omasta puolestani olen taipuvainen antamaan sen neuvon, että vastaisuudessa, kun opettajavirkanne teiltä aina vaatii arvokasta ja huolellista käytöstä ja esiintymistä, rajoittaisitte tällaisen veljeyden ainoastaan lähimpään tuttaviinne, joiden henkiseen olemukseen ja luonteeseen teillä on syytä panna erikoista arvoa ja joiden kanssa olette todella veljellisessä tahi perheenomaisissa suhteissa.”


Törnudd on jyrkkä sinuttelun suhteen: ”Muissa Euroopan maissa ainoastaan perheenjäsenet sinuttelevat. Ruotsissa ja Suomessa ylenmääräinen sinutteleminen on vallalla.”

17.5.2016
Kuva: Ritva Joensuu
Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan suurempana

NAANTALIN KAUPUNKI

Yhteystiedot

Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali

Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 2

p. (vaihde) +358 2 4345 111

kirjaamo@naantali.fi

etunimi.sukunimi@naantali.fi

© Naantalin kaupunki

Olet antamassa palautetta sivusta "Huhtikuu".

Anna yhteystietosi, mikäli haluat saada vastauksen palautteeseesi.

Saat oman palautteesi tiedoksi myös omaan sähköpostiisi.

Syötä luku viisi numerona.